Acasa Actualitate-InternaSocial La Posta Romana bate vantul falimentului

La Posta Romana bate vantul falimentului

scris de Ziua Veche
5 afisari

Guvernul va restructura Posta Romana prin reducerea numarului de angajati, dezvoltarea portofoliului de servicii financiare, livrari loco in aceeasi zi si transformarea factorilor postali intr-o “forta de vanzari directe” cu recompense, in incercarea de a evita intrarea companiei in colaps financiar. 
 

Infiintarea a sapte centre de posta pentru deservirea clientilor majori, angajarea unei companii de consultanta care sa asiste compania la introducerea unui sistem IT integrat, internalizarea activitatilor de procesare si transport numerar, achizitionarea a 400 autovehicule de transport valori pe toate segmentele, dezvoltarea a cinci centre de profit si elaborarea unor programe de atragere a clientilor din sfera furnizorilor de servicii utilitati, telecomunicatii, banci sunt alte masuri incluse in strategia de restructurare si modernizare a Companiei Nationale Posta Romana, aprobata de Guvern si obtinuta de Mediafax.

 

Premisele colapsului financiar

In document se arata ca situatia economica a Companiei Nationale Posta Romana s-a inrautatit considerabil incepand din 2008, agravandu-se accelerat in al doilea semestru al anului 2009, evolutie negativa determinata in principal de deciziile manageriale din 2008, cu efecte ce au creat “premisele unui colaps financiar iminent”.

@ in 2008, compania a inregistrat pierderi din exploatare negativa de 11,3 milioane lei, in conditiile cresterii costurilor de exploatare la 1,4 miliarde lei; @ in 2009, raportat la anul anterior, costurile de exploatare au crescut la 1,6 miliarde lei, generand pierderi de 180,3 milioane lei.
@ in aceste conditii, compania a trecut de la un profit brut de 34,3 milioane lei in 2007 si 4,5 milioane lei in 2008 la o pierdere de 150,4 milioane lei in 2009.

“Pe fondul stagnarii veniturilor din exploatare la nivelul anului 2009 si in lipsa implementarii unui plan de eficientizare care sa permita reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor, compania va inregistra si in anul 2010 o pierdere neta semnificativa, care se va adanci pana la 250 milioane lei”, se atentioneaza in document.

Principalele cauze invocate care au generat situatia actuala sunt:

@ semnarea unor contracte de achizitii in 2008 de peste 300 milioane euro care depasesc capacitatea financiara de plata a companiei;
@ cresterea numarului de personal si a cheltuielilor salariale aferente;
@ amanarea deciziilor de constructie si automatizare a centrelor regionale de tranzit;
@ neimplementarea unui sistem IT integrat;
@ gestionarea ineficienta a clientilor majori.

De asemenea, au fost implementate solutii neviabile in procesul de restructurare in ceea ce priveste:

– proiectarea retelei de transport prioritare aeriene (au fost introduse curse directe intre sapte orase la o capacitate si costuri excesive);

– innoirea flotei auto (achizitia de masini nu a fost realizata conform necesarului real);

– functionarea postei hibride (au fost infiintate patru centre de posta hibrida in baza unui parteneriat incheiat in conditii dezavantajoase pentru Posta Romana).

Ca puncte slabe in activitatea Postei sunt indicate:

@ ponderea ridicata a cheltuielilor cu forta de munca,
@ “atitudinea negativa” a salariatilor implicati in relatia directa cu clientii,
@ sisteme primitive de raportare interna si de monitorizare,
@ politica de pret insuficient aliniata la piata,
@ contracte de achizitii pe termen lung fara posibilitate de denuntare.

Masuri de restructurare

Guvernul a adoptat, pe baza acestor considerente, strategia de restructurare a Postei Romane, care prevede:

@ reorganizarea structurii regionale prin dezvoltarea a zece centre de suport si profit in regiunile de dezvoltare din Romania (considerandu-se ca Bacau, Galati si Constanta sunt regiunile cu cel mai mare potential de consolidare),
@ infiintarea a sapte centre de posta hibrid pentru deservirea clientilor majori cu o capacitate de 0,5-1 milion trimiteri/luna pentru fiecare centru,
@ implementarea serviciului „door-to-door” in zonele urbane,
@ dezvoltarea unei retele de transport care sa asigure livrari in regim de viteza Z (ziua prezentarii) plus 1 pentru trimiterile la nivel national si in aceeasi zi pentru expedierile loco,
@ dezvoltarea solutiilor e-business,
@ intrarea pe piata de nisa a comunicarii digitale si comertului electronic,
@ implementarea sistemului call center pentru preluarea comenzilor.

Alte masuri:

– vor fi introduse echipamente de sortare automata in locul procesarii manuale in centre din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara;

– va fi definitivata baza de date a codurilor postale odata cu realizarea unor cataloage cu aceste coduri atat pe suport fizic, cat si electronic si derularea unui program de promovare in randul clientilor privind necesitatea si beneficiile folosirii codurilor postale.

 Prin intelegeri cu institutii financiare, bancare si societati de asigurari vor fi prestate servicii financiare legate de depozitele persoanelor fizice, credite de consum, carduri, produse de asigurari si schimb valutar.

In paralel, Posta Romana isi va eficientiza sistemul de vanzari retail prin transformarea oficiantilor si factorilor postali intr-o „forta de vanzari directe”, cu introducerea unui mecanism de recompensare pentru performante in vanzari.
Internalizarea activitatilor de procesare si transport numerar, achizitionarea unui numar de 400 autovehicule de transport valori pe toate segmentele si „redimensionarea” necesarului de personal sunt alte masuri incluse in strategia de restructurare a Postei Romane,
aprobate de Guvern.

Prin toate aceste masuri, Executivul considera ca Posta Romana se poate redresa financiar.

0 comentariu

Valentin Toma 20-07-2010 - 07:53

Nu-i de mirare o asemenea „uniune” intre atei si francamasoni pentru ca unii au drept „Dumnezeu” pe intunericitul „Arhitect Universal” iar ceilati n-au nici un Dumnezeu si prin urmare se inchina la acelasi intunericit.

M_D_L 20-07-2010 - 12:43

Este un fel de SRL al popilor, de unde ei isi iau un salariu si ciubucurile. Nu se implica in niciun fel in organizarea societatii si in politica, cum fac catolicii, pocaitii, protestantii, islamistii, etc.
Noi intram in biserica doar la botez, la insuratoare si cand dam in primire. Si atunci ascultam plictisiti niste incantatii adormitoare, dupa care le dam popilor plicul cu bani si cosul cu produse. Culmea prostiei este ca nici popii nu cred in Dumnezeu si considera toata treaba asta ca pe o afacere.
Asa se explica de ce noi suntem asa de individualisti si nu facem nimic pentru binele comun. Rolul de element de coeziune si de dirijor social, pe care ar trebui sa-l aiba biserica, lipsescte total.

Silviu 21-07-2010 - 20:30

Biserica Ortodoxa nu de cacat. E singura Biserica, singura normala si lucida intr-o lume luata razna. Scopul ei primar nu este social, sa le ofere cadou celor care nu se obosesc deloc sa intre in biserica decat la botezuri/insuratori o organizare sociala mai buna, desi face si aceasta, in masura in care membrii ei mai putin lenesi se implica (exemple gramada). Daca s-ar implica in politica precum gruparile catolice/protestante sau necrestine, s-ar transforma intr-o organizatie seculara prapadita, precum cele fara numar care ne inconjoara si se lupta si striga, si nu se inteleg una cu alta, si… nu folosesc la nimic, decat ca se pare ca mai mult strica decat dreg situatia.

Biserica (Ortodoxa, fireste) a dat lumii, de exemplu, spitalele si abolirea pasnica a sclaviei. Odata cazute in erezie, gruparile occidentale care au pierdut legatura cu realitatea au dat lumii ‘sfanta’ Inchizitie, reinstaurarea sclaviei (la unii protestanti/anglicani, pentru care oamenii nu mai sunt/erau toti la fel), si chiar si… masoneria, ca veni vorba.

Din nefericire sunt si preoti nevrednici, intr-adevar. Dar a vedea numai asta in Biserica e o miopie a celor pusi pe criticat fara discriminare. Domnul Iisus Hristos sa le ajute…

romeo 21-07-2010 - 20:52

cum se face ca al doilea comentariu e admis fara probleme?

alamar 1 21-07-2010 - 21:03

Dle hristian Silviu , in opinia dtale de hristian , cam cate spitale crezi dta s-ar putea construi in Romania daca BOR ar renunta la „catedrala nemului”?…

Dle hristian Silviu , dupa cate imi amintesc eu din Istorie , pe langa paduri, podgorii, terenuri arabile , herghelii de cai cirezi de vite, mori, etc., prea cuviinciosa biserica ortodoxa din tarile romane, STAPANEAU sate intregi de…iobagi…care bineneteles nu puteau parasi satul respectiv, erau „legati” de pamant…Dta dle hristian Silviu cine crezi ca ii mentineau intr-o stare de evalvioasa iobagie?….
Sa nu iutam dle hristian Silviu ca pana in 1066 , pana la divort, biserica catolica si cea ortodoxa erau una si aceeasi, deci doctrinele de baza in cele doua religii sunt destul de asemanatoare.

Dle hristian Silviu , probabil ca multi enoriasi ortodoxi nu se mai duc la biserica ortodoxa, de frica sa nu se raneasca cand cad de pe banca, in care motaiesc si sforaiesc ore in sir ascultand la interminabilele,indescifrabilele si plictisitoarele ore de cantece si incantatii seci, asta in timp ce Biblia colecteaza praf , ptr. ca este rara deschisa , citita , analizata si meditata…poate de aceea..Dta ce crezi?…

Dle hristian Silviu, dta ce crezi , salariul si pensia lui Isus Cristos, era mai mare , egala sau mai mica ,decat a preafericitilor din BOR?…

care este opinia dtale dle hristian Silviu , care este mai starlucitoare si mai pompoasa ?…garderoba Papei catilicilor? sau garderoba Preafericitului ortodoxilor?…noi doi suntem bineteles subiectivi la acest capitol.Probail ca Isus Cristos, pe care cele doua surori religioase pretind ca-l emuleaza , ar fi un arbitru neutru , la capitolul garderoba…

alamar 1 21-07-2010 - 21:14

cu al cincelea comentariu Idem.Sa fie cenzurate!in spiritul libertatii de expresie, a diversivitatii de idei.

Eu propun sa le dechidem …dosar…

M_D_L 22-07-2010 - 09:01

Tu nu vezi ca o cea mai mare parte din dezastrul actual se datoreaza egoismului si individualismului populatiei de la noi. Prostii sunt majoritari si in Vest, dar Biserica Catolica ii tine sub control si ii dirijeaza astfel incat sa realizeze proiecte comune. Catolicii sunt bine organizati, militanti si agresivi. Nu vezi ce catedrale au construit inca de acum o mie de ani, in timp ce noi ne dam mari cu cateva bisericute din chirpici ? Biserica Ortodoxa are la baza principiul „lasa-ma sa te las”, de asta noi nu suntem agresivi ca vesticii. Este o biserica a iobagilor, o unei populatii cu organizare sociala si economica deficitara. Este un cerc vicios. Saracia a dus la un comportament de milogi (care se ajuta intre ei cu o coaja de paine si nu isi dau in cap), specific Bisericii Ortodoxe, dar si la dezorganizare si ineficienta economica. Spune-mi cate sarbatori au ortodoxii, care sa nu fie legate de umplerea burtii ? Au ei un ideal comun ?
De exemplu, romanii care au trecut la pocaiti, adventisti, etc, se ajuta intre ei mult mai mult decat ceilalti, pentru ca asa este doctrina alora. Pentru prosti (majoritatea populatiei) biserica are un mare rol de educare si de organizare sociala, de asta este nevoie de ea. Din pacate popii ortodocsi folosesc biserica si religia ca pe un „mijloc de productie”, ca pe ceva prin care isi intretin familia.

Singura chestie buna la ortodocsi este ca nu sunt de acord cu homosexualitatea, cu eutanasierea si cu alte aberatii din Occident.

romeo 22-07-2010 - 20:42

M_D_L, scuze, mesajul a fost pripit. Ma refeream la cuvantul ‘xaxat’
(unde x=c) din titlul mesajului tau. Nu comentasem (cel putin nu
intentionam) nimic despre continut.

Ca veni vorba de continut, sunt mai degraba de acord cu Silviu decat
cu tine, desi cred ca e bine cand oamenii iau atitudine cand treaba nu
merge bine in Biserica si sper ca mesajul dumitale sa fie citit de
unii din acei preoti si sa-i ajute sa-si puna probleme si sa-si vina
in fire.

Cateodata am vazut si putini preoti cum nu s-ar cuveni, numai ca m-am
interesat sa-i caut pe ceilalti si nu am plecat din Biserica pentru
asta. Nu pot sa spun prea multe, dar mi se pare ca Biserica are mai
mult de-a face cu schimbarea omului in bine decat cu marimea
catedralelor. Iar schimbarea presupune in primul rand o dogma corecta,
sa ti se spuna adevarul astfel incat sa te poti stradui macar in
directia buna, chiar daca te poticnesti. Ma bucur ca vezi macar
sanatatea dogmatica a Bisericii, care s-a pierdut in vest (probabil
tocmai din cauza ca s-au aplecat cu precadere asupra celor exterioare?
Poate ca nu le putem avea chiar pe toate, sau mai saraci/simpli dar
mai curati la suflet, sau mai bogati/agresivi dar mai homosexuali sau
stricati in alte feluri), si-ti doresc sa intalnesti si preoti buni.

Toate cele bune…

Psihedelicul 29-07-2010 - 14:56

Este sikh, nu sick.

Cercul 24-11-2010 - 09:37

Preotul nu din altar traieste? Nu e logic ca sa aiba venit din slujit? Tu M_D_L predai pe degeaba iar veniturile le ai din munca in industrie?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult