Acasa Actualitate-InternaSocial Legea pensiilor intra in vigoare din 2011

Legea pensiilor intra in vigoare din 2011

scris de Ziua Veche
0 afisari

 Legea pensiilor va fi trimisa Senatului saptamana viitoare, iar termenul de intrare in vigoare va fi probabil 1 ianuarie 2011, a declarat joi Mihai Seitan, ministrul Muncii.

El a mai adaugat ca varsta de pensionare, atat pentru barbati, cat si pentru feme va fi, in 2030, de 65 de ani. De anul viitor, odata cu intrarea in vigoare a legii, militarii si politistii vor deveni contribuabili la bugetul de pensii. Ministrul a adaugat si faptul ca, in Romania, exista in acest moment aproximativ 900.000 de persoane care primesc pensii de invaliditate.

Seitan a mai declarat ca sistemul de pensii din Romania a devenit unul nesustenabil financiar si trebuie restructurat de urgenta. De cativa ani, sistemul duce o adevarata lupta pentru contracararea unui deficit cronic. Daca va fi mentinut in continuare acest sistem fara nici o modificare se va ajunge in 2020 la un deficit de 6% din PIB.

Pana in anul 2015 varsta de pensionare va ramane de 60 de ani in cazul femeilor si 65 de ani pentru barbati. Insa dupa aceasta perioada, varsta de pensionare pentru femei va fi egalizata cu cea a barbatilor, astfel incat pana in 2030 vor ajunge impreuna la 65 de ani. Varsta de pensionare este, potrivit oficialilor de la minister in corelatie directa cu speranta de viata in anul 2030. Atunci se preconizeaza ca barbatii vor trai pana la 75,9 ani reusind sa traiasca cu pensie 16,2 ani, iar femeile pana la varsta de 81,4 ani beneficiind de pensie pentru o perioada de 23,7 ani.

Un popor de invalizi

 Una dintre principalele probleme ale sistemului de pensii din Romania este, conform ministrului Seitan, pensia de invaliditate care este uneori este acordata ilegal. ”In 2009 , Institutul national de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca a internat 9.100 de persoane. 3.500 dintre ele aveau propunere de pensie de invaliditate. Din cei 3.500, 55% din cazuri au fost respinse. Mai mult de jumatate nu au fost pensionati. Au fost adusi si 4.500 de oameni la reverificare, iar 42% dintre ei au fost depensionati, pentru ca nu mai respectau criteriile”, a precizat ministrul Muncii.

Ca exemplu numai in judetul Dambovita, in localitatea Moreni, din anul 2006 pana in prezent au fost cercetate 3000 de dosare de pensionare suspecte. Dintre acestea, 2100 s-a stabilit ca au fost intocmite ilegal. Numai in urma acestor dosare s-a inregistrat o paguba de  aproximativ cinci milioane de euro.

 Recalcularea da batai de cap

Din 2011, odata cu  introducerea noii legi a pensiilor se va demara si procedura de recalculare a pensiilor speciale. Recalcularea va debuta cu scaderi semnificative pentru cei care au avut pana acum pensii de peste 3000 de lei, iar cei situati sub aceasta limita vor avea scaderi foarte mici sau chiar cresteri. Printre acestia cele mai mari scaderi se vor inregistra in randul magistratilor, diplomatilor, aviatorilor si a celor care faceau parte din structurile statului precum Armata si Politie.

Pensionarii precum diplomatii care au acum o pensie de 4241 de lei vor avea dupa recalculare 1961 de lei, aviatorii cu pensii in jur de 9185 vor scadea pana la suma de 1812 lei, iar parlamentarii cu pensii medii de 3600 de lei vor avea o scadere de pana la 2124 de lei.

Cei care fac parte din strucuturile MAPN si MAI, vor intra de anul viitor in evidentele sistemului national de pensii si vor trebui sa cotizeze ca fiecare angajat.

 Tot joi, ministrul Seitan a declarat ca, cei care vor doresc sa se pensioneze inainte de termen cu maxim cinci ani de zile, vor trebui sa suporte din 2011 o penalizare de 45% pentru ca in acesti ani nu mai contribuie la bugetul de pensii al statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult