Acasa Actualitate-InternaSocial Limbile straine si mitul romanului destept

Limbile straine si mitul romanului destept

scris de M.A.
15 afisari

Exista un mit in tara noastra potrivit caruia toti romanii stiu cel putin o limba straina, daca nu doua. Ca am sti cel putin engleza din scoala sau din filme, dar acest lucru nu mai e valabil de mult timp, dupa cum ne arata o statistica compilata de Econtext.

Limbile straine si mitul romanului destept

Limbile straine si mitul romanului destept

Dimpotriva, suntem pe ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste competentele lingvistice. Altfel spus, codasi la cate limbi straine stim. Econtext va prezinta un top ce se vrea un semnal de alarma pentru invatamantul romanesc.

Va aratam cate limbi straine stiu toti europenii: una, doua, trei sau mai multe sau niciuna. Iar romanii se plaseaza extrem de prost la fiecare din aceste capitole.

Limbi straine

Dupa cum spuneam, mitul romanului inteligent, vorbitor de limbi straine, s-a cam naruit. Poate exista in urma cu multi ani, dar acum nu mai este valabil.

Pentru ca Romania se plaseaza printre „fruntase” in ceea ce priveste numarul celor care nu stiu nicio limba straina. Mai precis, 69,6% dintre romani (7 din 10) nu cunosc nicio limba straina, ceea ce ne plaseaza pe locul doi in acest top al rusinii, dupa Ungaria. Probabil eram chiar pe primul loc, daca nu avem minoritati importante.

Dar si la celelalte capitole stam prost: la numarul romanilor care stiu o limba straina, doua, trei sau mai multe.

Dar IATA cati romani si cati europeni cunosc una, doua, trei sau mai multe limbi straine (% DIN TOTALUL POPULATIEI):

econtext Limbi straine UE

21 comentarii

Gion 08-08-2013 - 17:01

Nu cred că este un sondaj ce reflectă realitatea, un sondaj făcut de oameni proști și leneși cu foarte multe prejudecăți. Dacă stăm să ne gândim numai la cei care în ultimii 23 de ani sau dus la muncă în străinatate,studenții și liceenii (imposibil să nu aibă cunoștinte cel puțin de engleză). La aceștia putem adăuga și o parte din cei care au prins perioada comunista și erau obligați să învețe rusa.

Pribeagul 09-08-2013 - 16:13

Corect.

Ante ’89 se invata si engleza si franceza si germana… De la un moment dat rusa s-a invatat chiar putin.

Tache 09-08-2013 - 22:42

Eu am avut in scoala primara profesoara de spaniola venita din Chile. Camarada profesora era comunista fugita din Chile, din cauza lui Pinochet.

digital 08-08-2013 - 17:07

mai corect era: limbile lui băsexu și mitul românilor țepuiți de el!

pathfinder 08-08-2013 - 17:22

Bre astia de la ZV, va rog eu nu mai luati toate rahaturile de la Econtext.
Prostie mai mare ca asta n-am auzit.

Adica aia din UK stiu in proportie de 64.8% o limba straina?!? 🙂
O fi vorba despre engleza….

La fel si in cazul Frantei: 35.9% stiu o limba straina?!?
Care o fi aia, ca astia gavaresc numa in franceza, 1 din 20 daca stie alta limba.
Si asta in orasele mari, nu vorbesc de Franta rurala…

Iar in Belgia numai 16%?
Serios?!?
Eu unul nu am intalnit flamand care sa nu vorbeasca engleza bine sau foarte bine…

Econtext asta iar s-a imbatat…

digital 08-08-2013 - 17:25

băi, ăștia de la zv, vedeți că v-a rugat pupat-finder, …..!
ce mama dreq!

pathfinder 08-08-2013 - 17:31

Bravo degetel!
Atitudine!
ce mama dreq!

neacsum 08-08-2013 - 21:55

De ce nu se spune in ce medii si in ce perioada, la ce categorii de vasrta si la ce ore a fost realizat sondajul in fiecare tara ? Daca mergi in orice oras universitar din Romania seara, dupa ora 20, vei gasi in oras numai vorbitori de limbi straine, cunoscatori a cel putin o limba straina si atunci sondajul va iesi cu 80% vorbitori de limbi straine in Romania. Daca mergi la tara, in aceeasi perioada , pe ulita satului sau la crâsma din colt, vei găsi 0,1% vorbitori de limbi straine, oriunde ai merge. In al doilea rand sa vedem cine se afla pe rpimele 10 locuri: doua tari .. care reprezinta paradis fiscal, unde populatia este cosmopolita si 8 tari di fostul arc sovietic, care vorbesc limba rusa ca pe o a doua limba materna sau paterna , ca sa nu mai vorbesc de cehi si slovaci care … vorbesc toti cate doua limbi straine ca limbi straino-materne. In al treilea rand , tabelul spune in titulatura ceva de aptitudini lingvistice, iar practic tabelul vorbeste despre cu totul altceva. Cine a intocmit acel tabel ori nu stie ce este aia aptitudine lingistica, ori stie dar ii place sa se joace cu termenii. Ca fololog nu neaparat expert, dar cu studii in domeniu pot spune ca romanii datorita particularitatilor fonetice pot vorbi la perfectie, dupa cativa ani de acomodare in mediu, orice limba din lume, fara a se observa „accentul” . Romanii pot pronunta orice sunet din toate limbile europene iar dupa un timp de convietuire, relativ scurt fata de alte natii, aproape dispar diferentele dintre localnici si romani din punct de vedere al pronuntiei. Rusii nu vor reusi decat dupa eforturi considerabile sau eventual dupa o generatie sa scape de muierea cuvintelor si pronuntia specifica, germanii, ungurii, tarile vorbitoare de limbi germanice foarte greu vor reusi sa pronunte Will ca uil si nu vill despre francezi nu mai vorbesc accentul lor este inconfundabil, ca sa nu pomenesc de Indieni, pakistanezi, bangladesica sa vorbim şi de alte popoare din afara Europei, care chiar daca au engleza, ca a doua limba oficiala, nu vor reusi niciodata sa scape de pronuntia specifica. Asta inseamna aptitudini, nu un tabel facut cine stie cum, poate tendentios. Daca as vrea sa fac si eu un asemenea sondaj, as merge undeva sa zicem prin Marele Desert Nisipos as face un sondaj privind cunoasterea limbii engleze, cu teste Toefel de limba engleză si as produce bomba secolului, spunand ca 99% din populatia Australiei nu stie limba engleza, pentru ca acolo unde am facut eu verificarea, asta e situatia.

pathfinder 09-08-2013 - 14:14

Ceea ce confirma ca limba romana, privita ca protolatina, poate fi cea mai veche limba din spatiul European.
Adica locul de unde a pornit civilizatia primordiala…

Paul din Ohio 09-08-2013 - 20:17

Nu pathfinder. Nu primordiala ci protoprimordiala.

ValVerde 09-08-2013 - 16:36

„Romanii pot pronunta orice sunet din toate limbile europene iar dupa un timp de convietuire, relativ scurt fata de alte natii, aproape dispar diferentele dintre localnici si romani din punct de vedere al pronuntiei.”

===

Asta e din intelepciunea regulamentelor militare.

Tara mea are…
Lanuri bogate…
Lingvisti de seama..
Gradati de soi..

digital 09-08-2013 - 20:28

că tu nu grohăiești amerloca nici acu, e un handykap al unui handykapat de doi lei, care nu a anticipat că va fi nevoit să se refuleze pe forumuri românești, atunci când soarta i-a pus în față: înoată sau te vor prinde securiștii lui băsexu!
da-ți-ar Dumnezeu, binele care-l dorești românilor și vei ajunge nu la six-feet-under-ground, ci cu mult mai adânc!

ValVerde 09-08-2013 - 21:08

Non-native accents

Pronunciation is the most difficult part of a non-native language to learn. Most individuals who speak a non-native language fluently speak it with an accent of their native tongue.

The most important factor in predicting the degree to which the accent will be noticeable (or strong) is the age at which the non-native language was learned.[7][8] The critical period theory states that if learning takes place after the critical period (usually considered around puberty) for acquiring native-like pronunciation, an individual is unlikely to acquire a native-like accent.[7] This theory, however, is quite controversial among researchers. Although many subscribe to some form of the critical period, they either place it earlier than puberty or consider it more of a critical “window,” which may vary from one individual to another and depend on factors other than age, such as length of residence, similarity of the non-native language to the native language, and the frequency with which both languages are used.[8]

Nevertheless, children as young as 6 at the time of moving to another country often speak with a noticeable non-native accent as adults.[4] There are also rare instances of individuals who are able to pass for native speakers even if they learned their non-native language in early adulthood.[9] However, neurological constraints associated with brain development appear to limit most non-native speakers’ ability to sound native-like.[10]

Most researchers agree that for adults, acquiring a native-like accent in a non-native language is near impossible.[7]

digital 09-08-2013 - 21:12

nu-ți mai plce româna și o dăduși pe amerlocă sau abia acu dăduși cu râtul de țărmul Estic?!
confirmă cretinule!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 09-08-2013 - 21:20

…vezi ,daca te …afunzi in borhot !

Lupu Ardelean 09-08-2013 - 14:41

Romanii sunt intr-adevar destepti. Fiecare roman stie la perfectie si limba moldoveneasca, si fara sa invetze se descurca in spaniola si italiana.

Tache 09-08-2013 - 22:49

Con carne de vaca no se muere de hambre….

neacsum 09-08-2013 - 14:57

Lupu Ardelean,
Da , ai dreptate, daca celor intrebati le-ar fi dat prin cap sa declare ca stiu ca limba straina si limba moldoveneasca, alta ar fi fost situatia. Dar gandeste-te la moldoveni, daca ii intreba cineva, ar fi rezultat ca sunt cei mai destepti, pentru ca vorbesc toti 2 limbi straine, romana si rusa.I-o fi intrebat cineva , sau le-a fost frica sa ajunga pe acolo?Si basca… ucrainiana, ca sa nu mai spun transnistreana.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 09-08-2013 - 16:53

Neacsule nu convingi. Se vede si de la Islamabad ca te dai bine pe linga evrei dupa ce-ai scris pomelnicul ala impotriva lor. Chiar nu vezi ca evreii nostri sarbatoresc ramadamul acum si n-au timp de forum?

digital 09-08-2013 - 16:56

evreii mătti poate, nu ai noștri!

Tache 09-08-2013 - 22:36

Faptul ca romanii vorbesc mai multe limbi straine nu este un mit. Informatia prezentata de Econtext este mincinoasa. M-am gandit la romanii pe care-i cunosc si toti, dar absolut toti, vorbesc una sau doua limbi straine. Si asta in contrast cu strainii pe care-i cunosc….

Chiar si cei fara educatie deosebita sunt capabili sa vorbeasca o limba straina.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult