Acasa Actualitate-InternaSocial Locuintele cu risc seismic I vor fi asigurate doar dupa consolidare

Locuintele cu risc seismic I vor fi asigurate doar dupa consolidare

scris de Ziua Veche
7 afisari

Guvernul a decis ca apartamentele din blocuri incadrate in clasa I de risc seismic sa nu fie asigurate impotriva cutremurului decat dupa consolidare, chiar si dupa aplicarea Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului.


 

„Introducem o interdictie de asigurare a locuintelor situate in cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor. Au dreptate asiguratorii, aici nu mai e vorba de o probabilitate in cazul acestor cladiri, este vorba de o certitudine ca vor cadea si, atunci, indirect obligam si proprietarii sa se incadreze in programul aflat la Ministerul Dezvoltarii si in care in fiecare an facem o economie de 90% din sumele care se aloca”, a declarat ministrul Administratiei, Vasile Blaga, citat de Mediafax. El a aratat ca va fi totodata limitata posibilitatea de control asupra polului de asigurare a dezastrelor de catre anumite societati de asigurare. „Limitam posibilitatea de control asupra polului de asigurare asupra dezastrelor a unor societati de asigurare care fac parte din grupuri in detrimentul altora care nu fac parte din niciun grup. Practic, inlocuim termenul de 90 zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu o data ce va fi comunicata prin ordin al presedintelui CSA, de la care persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale toate constructiile. Stabilim si posbilitatea ca suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta sa fie modificate anual prin ordin al presedintelui CSA, in baza unor criterii care se stabilesc prin acelasi ordin, iar criteriile care stau la baza modificarii sa vizeze suprafetele locuintei, costurile de inlocuire si rata. Acum este numai pe doua tipuri, constructie de caramida sau din alte materiale”, a aratat Blaga.

Mediafax a obtinut un document oficial din care rezulta ca apartamentele din blocuri aflate in clasa I risc seismic nu vor putea fi asigurate pentru cutremur nici dupa aplicarea Legii privind asigurarea obligatorie, ci doar dupa consolidarea cladirii, la cererea firmelor de asigurari, care au transmis autoritatilor ca nu isi asuma riscul acestor locuinte. In documentul citat, elaborat la inceputul lunii martie, este amintit ca Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor nu prevede nicio exceptie de la aceasta obligativitate, dar este precizat in acelasi timp ca, in cazul locuintelor situate in cladirile cu risc seismic ridicat, producerea daunelor reprezinta „o certitudine”, din cauza gradului de avariere, si nu o probabilitate, ceea ce incalca principiile fundamentale de desfasurare a activitatii de asigurare, potrivit carora riscul asigurat este un eveniment viitor posibil, dar incert.

„Ca urmare, s-a propus de catre industria asigurarilor ca locuintele aflate in aceasta situatie sa fie exceptate de la asigurarea obligatorie si sa fie asigurate pentru oricare din riscurile prevazute de Legea 260/2008 numai dupa consolidarea cladirilor in care se afla. Astfel, propunerea ca locuintele situate in cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic sa nu se asigure pentru niciunul din riscurile prevazute de lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor, a fost introdusa in proiectul de modificare a Legii 260/2008”, se arata in documentul obtinut. Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi pusa in aplicare de la 1 iulie, data pana la care societatea care va emite politele va fi pregatita sa emita si sa gestioneze asigurarile, iar contractul de reasigurare va fi incheiat, potrivit autoritatilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult