Acasa Actualitate-InternaSocial Mai putine animale utilizate in experimente stiintifice

Mai putine animale utilizate in experimente stiintifice

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Utilizarea animalelor in experimente stiintifice ar putea fi redusa in curand, prin noua legislatie votata miercuri de Parlamentul European, care incearca sa stabileasca o balanta intre imbunatatirea bunastarii animalelor si cercetarea stiintifica privind diferitele maladii. Textul, elaborat de Elisabeth Jeggle (PPE, DE), reprezinta acordul la care s-a ajuns cu Consiliul, iar votul Parlamentului inseamna ca legislatia a fost definitiv adoptata.


Statele membre au la dispozitie doi ani pentru a lua masurile necesare pentru indeplinirea cerintelor noilor reglementari. Acestea vizeaza reducerea, din motive etice, a numarului de animale utilizate in scopuri stiintifice, fara insa a pune obstacole cercetarii.
In cadrul dezbaterii de azi dimineata, sustinand noua legislatie in fata Parlamentului, raportoarea Jeggle a declarat ca acest compromis la care s-a ajuns cu Consiliu reprezinta un bun acord si le-a spus deputatilor: „daca doriti ca animalele sa fie protejate, sprijiniti acest acord”. Noua legislatie cere autoritatilor nationale competente sa evalueze implicatiile asupra bunastarii animalelor pentru fiecare experiment, in scopul promovarii metodelor alternative si pentru reducerea nivelului de durere indus animalelor. Prevederile noii legislatii vizeaza de asemenea consolidarea regulilor privind utilizarea primatelor in experimentele stiintifice, prin clasificarea, printre altele, a procedurilor in functie de severitate si precizeaza tipul de inspectii necesare pentru a asigura respectarea acestor prevederi.

 

Eforturi pentru crearea de metode alternative

 

Toate statele membre trebuie sa se asigure ca, atunci cand o metoda alternativa recunoscuta de legislatia europeana este disponibila, aceasta va fi aplicata in locul testelor care implica utilizarea animalelor. EIe garanteaza in acelasi timp rezultate stiintifice satisfacatoare. Utilizarea animalelor pentru experimente stiintifice este permisa pentru cercetarea de baza si pentru cercetarea, de exemplu, a bolilor la oameni, animale sau plante, pentru testarea medicamentelor sau pentru cercetare in scopul conservarii speciilor. Au fost de asemenea introduse clauze de salvgardare care permit guvernelor nationale sa aplice derogari de la prevederile speciale ale acestei legislatii si sa reactioneze la situatii de urgenta, dar numai din motive justificabile stiintific si dupa ce vor fi informat Comisia. Utilizarea unei astfel de clauze de salvgardare este supusa intotdeauna aprobarii tuturor celorlalte state membre. Mai putine primate utilizate in experimente, fara compromiterea cercetarii medicale. Propunerea privind interzicerea utilizarii maimutelor mari precum cimpanzeii, bonobo, gorilele si urangutanii este sustinuta de textul adoptat. Dar masurile, asa cum fusesera propuse de Comisie, ar fi restrictionat utilizarea altor primate, precum marmoseti si macaci, aducand atingere cercetarii stiintifice europene privind bolile neurodegenerative precum Alzheimer, conform deputatilor europeni. Textul adoptat permite utilizarea unor astfel de primate daca exista o justificare stiintifica conform careia scopul procedurii nu poate fi atins prin utilizarea altor specii.  

Clasificarea severitatii procedurilor 

Noile reglementari introduc clasificarea procedurilor in functie de nivelul de durere indus animalelor in timpul testelor („fara recuperare”, „superficiale”, „moderate” sau „severe”), conform unui amendament aprobat de Parlament in prima lectura, in cadrul procedurii de codecizie. Pentru a evita suferinte repetate ale animalelor, Comisia a propus ca reutilizarea acestora poate fi permisa numai daca severitatea efectiva a procedurilor anterioare a fost „superficiala” sau „moderata”. Deputatii s-au temut ca aplicarea unor criterii prea stricte ar determina cresterea numarului de animale utilizate in diverse experimente, ceea ce ar fi dus la esecul obiectivului. Ei au decis, in acord cu guvernele nationale, sa permita reutilizarea animalelor chiar dupa teste care presupun un nivel al suferintei clasificat ca „moderat”, cu conditia efectuarii unui examen veterinar preliminar.  

Inspectii si clauza de revizuire  

Pentru a se asigura ca prevederile noii legislati sunt implementate, deputatii au subliniat necesitatea unor inspectii regulate si efective ale organismelor care executa experimente stiintifice utilizand animale. Acordul la care s-a ajuns cu Consiliul obliga guvernele nationale sa se asigure ca sunt efectuate inspectii in cel putin o treime din laboratoarele care utilizeaza animale. Un procent corespunzator de inspectii se efectueaza fara notificare prealabila. Comisia va fi de asemenea responsabila de controlul autoritatilor nationale care efectueaza inspectii. In plus, Comisiei i se va solicita sa evalueze si sa revizuiasca legislatia propusa la cinci ani dupa intrarea sa in vigoare.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult