Acasa Actualitate-InternaSocial Majoritatea seropozitivilor se ascunde chiar fata de medici

Majoritatea seropozitivilor se ascunde chiar fata de medici

scris de Ziua Veche
11 afisari

.58% dintre pacientii luati in evidenta ca avand virusul HIV/SIDA in ultimii trei ani s-au infectat pe cale medicala, conform unui studiu efectuat de fundatia Romanian Angel Appeal.

Studiul arata ca desi procentul de pacienti noi infectati pe cale medicala este in scadere fata de perioadele 1996-2000, respectiv 2001-2005, cand 92%, respectiv 80% din pacientii intrati atunci in tratament au luat virusul pe calea respectiva, totusi aceasta ramane cea mai importanta sursa de infectare. “In ultimii 3 ani, se inregistreaza o crestere semnificativa a ponderii cazurilor de infectie HIV transmisa prin contact sexual neprotejat. Ponderea ajuns la 17% in intervalul 2006-2009, comparativ cu 4% in intervalul 2001 – 2005. Trend-ul ascendent poate fi explicat atat printr-o crestere reala a numarului de cazuri de transmitere sexuala, cat si prin cresterea accesului populatiei generale la servicii de consiliere si testare HIV” – se afirma in raportul fundatiei. Conform documentului, 23% din pacientii intrati in tratament in ultimii trei ani nu cunosc cum s-au infectat.

Studiul arata ca seropozitivii tind in proportii ingrijoratoare sa ascunda celor din jur aceasta informatie. Astfel, 80% considera ca nu este necesar sa-si informeze medicii curanti, altii decat cei infectionisti, de situatia lor. In majoritatea cazurilor, medicii de familie au aflat adevarul de la parintii seropozitivilor, iar 29% din cei infectati nu si-au informat nici macar dentistii.

Totodata, 24% din partenerii intimi actuali ai seropozitivilor inclusi in studiu nu stiu de situatia acestora, desi in aproape doua treimi din cazuri respectivii parteneri sunt persoane seronegative. Mai mult, 53% din fostii parteneri ai celor infectati cu virusul HIV habar n-au de situatie. In jumatate din cazuri partenerul seronegativ sau cu status HIV necunoscut nu a facut un test HIV in ultimele 12 luni. Studiul arata ca seropozitivii nu folosesc intotdeauna prezervativul in relatiile lor intime, inclusiv cand partenerul este seronegativ. O treime din cei chestionati au declarat ca nu au folosit prezervativul la ultimul lor contact sexual. Desi 94% dintre persoanele incluse in studiu sunt constiente de importanta tratamentului antiretroviral, totusi doar 43% din pacienti n-au intrerupt tratamentul in ultimele trei luni. Printre motivele intreruperii de tratament se numara neglijenta, plictiseala sau efectele negative, dar si lipsa medicamentelor, in 14% din cazuri. Fundatia considera ca “problema cea mai grava o reprezinta cei aproape 20% dintre respondenti care si-au intrerupt tratamentul pentru cel putin o saptamana in ultimele trei luni”. Cifrele din studiu au determinat mai multe organizatii neguvernamentale sa lanseze o campanie nationala de informare, care se va derula pana in aprilie 2011 si va fi adresata tinerilor intre 15 si 25 de ani din Bucuresti, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Botosani, Neamt, Timis si Vaslui. Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national de 595 de tineri seropozitivi. Pana la sfarsitul anului trecut, in Romania au fost diagnosticate 16.162 de cazuri de HIV/SIDA. Circa 7.500 de pacienti se afla la ora actuala in tratament. Numarul pacientilor nou depistati in 2009 este de 428, iar tot anul trecut au murit 113 pacienti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult