Acasa Actualitate-InternaSocial Majoritatea spitalelor trece in subordinea administratiilor locale

Majoritatea spitalelor trece in subordinea administratiilor locale

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Managementul a 373 de spitale din Romania va trece in subordinea autoritatilor locale, conform unei Ordonante de Urgenta privind descentralizarea spitalelor, adoptata miercuri de Executiv.


“Vom transfera spitalele curate, cu plata arieratelor inregistrate la 31 martie 2010, adica plata datoriilor peste termenul de scadenta, suma care se ridica la aproximativ 673 de milioane de lei”, a aratat ministrul Sanatatii Cseke Attila. El a mentionat ca “plata datoriilor acestor spitale este prevazuta in Ordonanta de Urgenta, deci este aprobata de Guvern, iar la prima rectificare, aceasta suma va fi asigurata”.

Cseke Attila a subliniat ca raman in subordinea Ministerului 62 de spitale, adica cele care sunt institute nationale pe diverse specialitati, spitale de urgenta si unitatile sanitare de interes national.
Ministrul a insistat ca va fi redus numarul maxim de membri ai Comitetului Director al spitalelor. Astfel,
daca pana in prezent existau chiar si peste sapte directori intr-un spital, prin Ordonanta adoptata numarul maxim se va reduce la trei. In noile conditii, cheltuielile salariale vor trebui sa se incadreze in maximum 70% din bugetul spitalelor.
“Despre descentralizare s-a vorbit foarte mult in ultima perioada si de-a lungul anilor, in ultimii 20 de ani, dar s-a facut prea putin. (…) Nu facem o descentralizare politica, descentralizarea nu are o culoare politica, nu este portocalie, rosie, galbena sau verde, ci ea are loc cu oameni, pentru oameni. Descentralizarea inseamna ca decizia va fi adusa mai aproape de comunitatea locala”, a tinut sa arate Cseke Attila.

0 comentariu

george 19-07-2010 - 15:48

Oameni de anvergura… Ma intreb de ce PNL apare cu mascarici gen Crin Antonescu si nu cu specialisti ca fratii Dimitriu. Ar trebui sa fie mai prezent acest domn in dezbaterea publica. Observam ca e onorabil si prezentabil si cred ca ar fi bun de ministru al industriilor cel putin…

Tzepesh 19-07-2010 - 18:18

Nu stiam noi de unde o sa apara amenintarea serviciilor de inteligenta asupra PNTcd…

Europeanuul 19-07-2010 - 20:41

in sfarsit un punct de vedere coerent (laudabil, chiar daca nu vine din partea unui liberal – fie el si national) Este din ce in ce mai evident ca in conditiile globalizarii s-a creat un mediu concurential (la nivel regional si global) fara precedent. In acest mediu, atragerea investitiilor directe se afla la centrul strategiei de asigurare a unei cresteri economice durabile. Im mod special doresc sa mentionez pentru socialistii si patriotii forumului de toate culorile (cei care imbratiseaza deviza: nu ne vindem tara la strainii imperialisti) ca asigurarea unei cresteri economice durabile este singura strategie viabila care, la rindul ei, asigura ocuparea fortei de munca,sustenabilitatea balantei de plati, etc. Lipsa predictibilitatii in mediul de afaceri constituie una din cele mai mari bariere in dezvoltarea acestei strategii.

Printre problemele cuprinse in raportul FIC din 2005 se numarau reformarea aparatului judiciar, alinierea la standardele europene ale sistemului juridic, eliminarea si combaterea coruptiei,

http://www.zf.ro/politica/investitorii-straini-predictibilitatea-mediului-de-afaceri-e-mai-importanta-decat-o-fiscalitate-redusa-2892736/

In privinta privatizarilor si intarirea sectorului privat Romania nu a facut progrese in ultimii ani (un raport recent arata ca in aceasta privinta Romania se afla chiar si in urma Ucrainei, cu putin in fata RMoldovei) Desi mult timp a reprezentat o idee vaga in mintea oamenilor, in ultimii ani a devenit tot mai clar faptul ca, pe linga ineficienta administrare a unei intreprinderi cu capital de stat (caracterizate prin lispa de profesionalitate, lipsa de interes, coruptie, etc) multe din aceste intreprinderi (marea majoritate) au creat pierderi substantiale bugetului. Dar care au fost masurile luate de liderii Romaniei (din ultimii 5 ani) in acest sens?

Europeanuul 19-07-2010 - 20:42

Despre modernizarea aparatului judiciar (aducerea lui la nivel european) prea putin se mai vorbeste.. Guvernul Boc (liberal democrat?) sub aripa presedintelui Romaniei a consolidat puterea de stat in sectorul energetic si a reusit sa schimbe perceptia publicului cu pretexte populiste precum ar fi „asigurarea securitatii nationale”! Aceasta idee de fapt a fost promovata si de fostul premier, un alt tip de liberal (liberal-national)

Domnul Prof Isarescu de la BNR a dus si el o politica monetara contraproductiva, in ultimii 2 ani. Strategiile lui de tintire a inflatiei puteau fi simplu inlocuite cu strategii aplicate de alte tari din UE. Economiile europene de dimensiuni mai modeste, pe fondalul crizei, au preferat ancorele de curs de schimb, respectiv regimuri de tip „consiliu monetar” in Bulgaria, Estonia si Lituania sau HARD PEG in Letonia. Strategia adoptata de BNR (asa zisa flotare controlata) s-a dovedit ca a fost fatala. Dar, ma rog, vorba romanului: Fuduluia si Prostia se plateste in Romania! Pe linga faptul ca a costat multe resurse (de mentinere a cursului pe piata valutara) dobinzile (ROBOR) depasisera cota de 10% pe fondalul unei crize economice adinci.

drumul din ardeal 20-07-2010 - 09:41

Domnule Dimitriu explicatile acesror nepriceputi, ca in aceasta tara inca mai este mult de privatizat si ca o institutie cum este AVAS nu trebuie mutilata si desfiintata cum face actualul presedinte ,care a recunoscut chiar el ca a fost trimis acolo pentru a distruge si nu a face ceva benefic pentru a aduce sume serioase la bugetul de stat.

M_D_L 20-07-2010 - 12:55

Hooo ! Potoleste-te, ca iti facusi norma pe ziua asta !

Iti poti lua salariul cu ce scrisasi pana acum. Mai lasa si pentru maine, ca iti epuizezi ideile si risti sa ramaii cu goluri „in productie” pe viitor.

Antidimitriu 20-07-2010 - 14:49

:)))

Ma bufneste rasul cand vad cum ridicati in slavi unimpostor de 2 bani. Unde sunt performantele lui? A fost ministru privatizarii si a stopat privatizarea, a ajuns presedinte al CCIB si a dus CCIB l;a faliment (de ce nu mai publica pe site situatia financiara a CCIB) a ajuns profesor universitar desi a absolvit facultatea cu nota 6, e un mascarici ordinar. Este cewrcetator la Institutul de cercetri economice si NU ARE 1 MINUT de studii economice. Indivizii ca el sunt pericolul tarii!!!! Doamne fereste de specialisti ca el!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult