Acasa Actualitate-InternaSocial MApN – Cum vor fi marcați 70 de ani de la eliberarea Ardealului

MApN – Cum vor fi marcați 70 de ani de la eliberarea Ardealului

scris de Z.V.
14 afisari

Mircea Dușa a anunțat că o ștafetă formată din studenți militari și reprezentanți ai Clubului Steaua, intitulată „Ștafeta Veteranilor”, va pleca duminică, 19 octombrie, din București și va reface traseul din 1944 al Armatei Române

MApN - Cum vor fi marcați 70 de ani de la eliberarea Ardealului (foto:stradadebuzau.ro)

MApN – Cum vor fi marcați 70 de ani de la eliberarea Ardealului (foto:stradadebuzau.ro)

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat vineri, la Miercurea Ciuc, că „Ștafeta Veteranilor” va purta pe drapel sloganul ‘”Sacrificiul impune respect”, urmȃnd sǎ plece duminică, la ora 11:00, din fața Universității Naționale de Apărare din București și va parcurge 800 de kilometri, pe traseul București—Ploiești—Sinaia-Brașov-Făgăraș-Sibiu-Alba Iulia-Cluj-Zalău—Carei, refăcând parcursul din 1944 al Armatei Române. Conform Agerpres, ȋn fiecare dintre aceste localități purtătorii ștafetei vor da onorul la monumentele eroilor neamului. Ștafeta este purtată de peste 50 de militari, pasionați de sport și de reprezentanți ai Clubului Sportiv Steaua, la acțiune fiind angrenate peste 100 de persoane.

Mircea Dușa a  menționat că în acest fel se vor pune în evidență rolul și importanța Armatei Române în cel de-al Doilea Război Mondial. „Dorim, astfel, să punem în evidența importanța Armatei Române în cel de-al Doilea Război Mondial, faptul că Armata Română și militarii, în primul rând, sunt caracterizați de dragostea față de țară, de responsabilitate, de onoare, de respectul pentru eroi, respectul față de veteranii noștri de război, faptul că acest slogan ‘mândri că suntem români’ este o valoare pentru militari și nu în ultimul rând, respectul pentru simbolurile naționale, drapel, imn, zi națională. Așa cum spuneam, pentru militari aceste lucruri sunt valori supreme”, a adǎugat ministrul.

Acțiunile dedicate eroilor români și Armatei Române se vor încheia cu ceremoniale de amploare care vor avea loc în 25 octombrie, la Carei și Satu Mare, ministrul Apărării amintind că „pe 25 octombrie se împlinesc 70 de ani de când cele două orașe au fost eliberate de către Armata Română, dar în același timp se împlinesc și 50 ani de la inaugurarea monumentului de la Carei”. Mircea Dușa a mai spus că, tot în cadrul acțiunilor dedicate împlinirii a 70 ani de la eliberarea Ardealului, în cursul zilei de vineri, 17 octombrie, în mai multe școli din țară, se lansează „Ziua Armatei Române”, militarii urmând să le vorbească elevilor „despre importanța Armatei Române, despre rolul jucat de Armata Română în eliberarea Ardealului, în perioada august-octombrie 1944, dar și despre importanța și rolul pe care Armata Română le are astăzi, în condițiile în care România este stat membru NATO”.

Minisrul Mircea Dușǎ a reamintit că acțiunile dedicate împlinirii a 70 de ani de la eliberarea Ardealului de sub dominație străină au început încă din luna septembrie, în majoritatea localităților din Ardeal fiind organizate ceremonii militare la monumentele ridicate în memoria militarilor români, cum ar fi cele de la Oarba de Mureș, Cluj sau Oradea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult