Acasa Actualitate-InternaSocial Mari actori şi politicieni despre moartea lui Nicolaescu

Mari actori şi politicieni despre moartea lui Nicolaescu

scris de Z.V.
37 afisari

Personalităţi ale lumii teatrului, filmului, dar şi politicieni deplâng dispariţia marelui regizor Sergiu Nicolescu, despre care au avut doar cuvinte de laudă.

Mari actori şi politicieni despre moartea lui Nicolaescu

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu, a declarat, potrivit Agerpres, că Sergiu Nicolaescu a fost unul dintre oamenii care au ajutat la revitalizarea cinematografiei româneşti, fiind totodată un clasic al filmului nostru şi un om care a făcut foarte mult, care a produs foarte mult. Iliescu a adăugat că a discutat cu regizorul despre accidentul său pe gheaţă, starea sa nefiind gravă, dar că a aflat ulterior că a existat o operaţie de peritonită, însă şi după această operaţie starea sa se ameliorase. Fostul şef de stat a evocat relaţia sa cu Sergiu Nicolaescu, cu care a colaborat încă din primele momente ale Revoluţiei din decembrie, alături de acesta fiind parte a Colegiului Institutului pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989.

Marele actor Mircea Albulescu, care a lucrat cu Sergiu Nicolaescu la primul lui film „Dacii” a spus la Realitatea tv că „În momentul în care am aflat că este bolnav i-am trimis un mesaj spunându-i: eşti un învingător, sunt sigur că vei învinge, până la urmă iată că a fost învins de moarte, dar va fi în viaţă ţinut de amintirea milioanelor de spectatori care au văzut filmele sale. El este un element deosebit de important în dăinuirea românismului, pentru tot ce a făcut el şi prin tot ce a făcut el. Nu pot să spun decât atât: bunule Sergiu, ai plecat puţin înaintea noastră – a mea a câtorva care mai suntem din echipa ta -, te-ai alăturat lui Amza şi celorlalţi actori cu care au fost atât de mult împreună. Dumnezeu să îl ierte şi să îi păstrăm o amintire cât se poate de fericită acestui mare om, acestui mare regizor, acestui mare actor, care într-adevăr reprezintă un punct de glorie în cinematografia română”.

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil consideră că regretatul Sergiu Nicolaescu a fost profesionistul de necontestat al cinematografiei româneşti. El a precizat pentru Agerpres că regizorul „A fost un profesionist şi un dinamizator al vieţii noastre cinematografice. Deşi nu făcuse academia noastră de film, Sergiu Nicolaescu a fost mereu Profesionistul. Un profesionist de necontestat al cinematografiei româneşti„.

Actorul Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, a afirmat pentru mediafax că ultimul discurs al regizorului Sergiu Nicolaescu din Parlament a funcţionat ca o „premoniţie”, precizând că în urma trecerii în nefiinţă a cineastului rămân filmele acestuia, amintirea şi, „în rest, e tăcerea”. Actorul Ion Besoiu a declarat că regizorul Sergiu NicolaescuRămâne un nemuritor pentru că a dus faima cinematografiei române în toată lumea. Mai avea să spună multe lucruri în cinematografie„. El a adăugat că este foarte trist, pentru că Sergiu Nicolaescu îi era şi bun prieten şi „un om cu o putere de muncă extraordinară”.

Premierul Victor Ponta a afirmat într-un mesaj de condoleanţe că vestea dispariţiei lui Sergiu Nicolaescu, una dintre cele mai mari valori ale ţării noastre, a fost un şoc pentru toţi, viaţa publică românească devenind mai săracă: „Anul 2013 a debutat într-un mod cum nu se putea mai dureros. Vestea cutremurătoare a trecerii în nefiinţă a uneia dintre cele mai mari valori a României, maestrul Sergiu Nicolaescu, marchează finalul trist al unui capitol din istoria noastră. Un capitol care s-a întins peste generaţii, care a închegat spiritual poporul român şi care a însemnat mult mai mult decât un îndelung moment de aur al cinematografiei româneşti. O valoare adevărată nu va putea fi niciodată mărginită în limitele unui singur domeniu, influenţele creaţiei sale fiind imposibil de cuantificat”. Potrivit lui Ponta, stingerea din viaţă a maestrului Sergiu Nicolaescu va fi poate mai uşor de îndurat dacă privim la ceea ce a lăsat în urma sa.

Actriţa Maia Morgenstern este de părere că toţi cei care l-au cunoscut pe Sergiu Nicolaescu în mod direct sau prin filmele lui trebuie să-i mulţumească regretatului regizor pentru tot ce a fost. „Am crescut cu filmele lui. Să păstrăm un moment de reculegere, să-i mulţumim lui Sergiu Nicolaescu pentru tot ce a fost, să ne gândim cu pioşenie la cel care ne-a părăsit, să ne exprimăm într-un fel recunoştinţa şi un gând adevărat faţă de cel ce a fost Sergiu Nicolaescu” a declarat artista pentru Agerpres.

De asemenea, fostul prim-ministru Petre Roman a reamintit pentru mediafax, că „Ne rămân pentru eternitate, pot spune, creaţia sa, rolurile sale, măiestria sa regizorală, toată filmografia sa de dinainte şi de după Revoluţie. Îmi pare foarte rău de dispariţia lui, dar ne rămâne minunata lui creaţie„. El a spus că Sergiu Nicolaescu a riscat la Revoluţie, apreciind că nu au fost mulţi cei care au riscat asemenea lui, după care s-a angajat în politică în virtutea unui sentiment patriotic care îl călăuzea.

Regizorul Sergiu Nicolaescu, internat la Spitalul Elias, a murit joi dimineaţă ca urmare a unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult