MECTS: Finlanda ajuta educaţia din România | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial MECTS: Finlanda ajuta educaţia din România

MECTS: Finlanda ajuta educaţia din România

scris de Laurentiu Banches
26 afisari

Ministerul român al educaţiei a cerut sprijinul Finlandei în reformarea sistemului educaţional în condiţiile în care această ţară are după multă studii, cel mai performant sistem din lume.

MECTS: Finlanda ajuta educaţia din România (foto: lastchance4children.com)

Ambasadorul Finlandei, Ulla Vaisto, a declarat despre sistemul de învăţământ românesc în cadrul unei prezentări că „”Nu este un lucru bun să aibă loc schimbări de politici la fiecare doi, trei sau patru ani, este clar. Deci este nevoie de un consens politic, dacă se doresc reforme durabile şi rezultate fructuoase.” Potrivit Radio România Actualităţi Ulla Vaisto a adăugat că „Este nevoie de un consens larg, o voinţă politică largă, şi apoi programul trebuie implementat şi continuată implementarea lui.”, menţionând că „în Finlanda, am început reforma educaţională acum 40 de ani, dar mereu căutăm metode să îmbunătăţim sistemul educaţional„.

Ambasadorul a mai afirmat că o mare deosebire între cele două sisteme de învăţământ este şi foarte că în Finlanda cadrele didactice sunt foarte respectate şi foarte bine pregătite, precizând că o îmbunătăţire a sistemului educaţional este un câştig pentru toată lumea, a mai spus aceasta. În Finlanda, şcoala începe la şapte ani, iar educaţia de bază durează până la împlinirea vârstei de 16 ani. După aceea, elevii aleg dacă merg spre şcoli vocaţionale sau universităţi. Grădiniţa nu este obligatorie, dar majoritatea copiilor urmează şi aceste instituţii.

2 comentarii

teo 08-02-2013 - 13:12

In sfarsit,o idee excelenta !

BULA 08-02-2013 - 18:31

La noi problema e de natura politica, nu ca n-am avea oameni destepti care sa conceapa o organizare corecta a sistemului de invatamant. Si daca absolventii ar fi pregatiti ca Finlanda unde ar lucra, ca toata economia a fost distrusa ? Asa scoatem zeci de mii de ingineri analfabeti, ca tot nu vor vedea vreo fabrica la care sa se angajeze.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult