Acasa Actualitate-InternaSocial Medicamentele generice vor fi mai ieftine prin noul mod de compensare

Medicamentele generice vor fi mai ieftine prin noul mod de compensare

scris de Ziua Veche
9 afisari

„La medicamentele din import pacientii vor plati mai mult. De pilda, pentru Sortis de 10 mg utilizat pentru scaderea colesterolului pana acum pacientii plateau 40 de lei prin noul sistem de compensare vor plati 55 de lei. Pentru Monopril de 10 mg, un antihipertensiv, pentru care pana acum pacientii plateau 9 lei de la 1 iulie vor plati 17 lei. Sigur, cu acordul pacientului sau al medicului aceste medicamente se pot inlocui cu generice, care sunt mai ieftine”, a explicat Gabriela Manoliu, de la farmaciile Help Net, pentru Agerpres.

Manoliu a mai spus ca si la generice sunt exceptii in ceea ce priveste coplata. Astfel, omeparzolul fabricat de Eurofarm este mai scump decat cel indian.

„Nu cred ca se poate stabili un algoritm, fiecare medicamente are particularitatea lui. Sunt foarte multe exceptii chiar la produsele romanesti. De pilda, metropololul de 100 mg are pretul diferit in functie de fabricant. Are un pret cel produs de Terapia, altul cel fabricat de Magistra si altul la cel produs la Labormed”, a subliniat farmacista.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), pentru circa doua treimi din medicamentele incluse pe lista A de compensare (compensare 90%) si o treime din cele incluse pe lista B de compensare (compensare 50%) pacientii vor plati mai putin sau deloc din buzunarul propriu, dupa 1 iulie.

Peste 700 de medicamente vor fi eliberate gratuit in noul sistem de compensare, care intra in vigoare de la 1 iulie, iar pentru alte 900 va scadea coplata din partea bolnavului, sustin reprezentantii APMGR. Acestia au precizat ca TVA-ul la medicamente ramane 9%.


0 comentariu

cercetas 07-09-2010 - 11:12

o fi trucata poza, altfel scula si mortii de pe acolo

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult