Acasa Actualitate-InternaSocial Medicamentele se scumpesc intr-o tara bolnava cu guvernanti mincinosi

Medicamentele se scumpesc intr-o tara bolnava cu guvernanti mincinosi

scris de Ziua Veche
0 afisari

Pretul la medicamente nu va creste in urma masurilor reformatoare din contractul-cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pe acest an, a afirmat joi, sigur pe el, presedintele Casei, Nicolae Lucian Duta.

Pacientii ar putea plati pentru un medicament si de noua ori mai mult decat in prezent, din cauza noii scheme de compensare a medicamentelor, a sustinut, la Realitatea TV, presedintele Camerei Federative a Medicilor Dan Peretianu. Pacientii ar putea avea surpriza sa scoata din buzunar mai multi bani la farmacie, a afirmat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului National al Farmacistilor.

In urma cu cateva zile, reprezentantii producatorilor de medicamente sustineau ca peste 5,5 milioane de pacienti romani cu boli cronice vor plati, de la 1 aprilie, in medie cu 40% in plus pe medicamentele compensate, daca proiectul de contract cadru al CNAS va fi aprobat de Guvern.

 

“Se realizeaza astfel premisa eliberarii unor resurse financiare si materiale a caror utilizare va duce in final la cresterea calitatilor serviciilor. Aceste masuri vizeaza asigurarea unui acces direct si cert la terapii eficiente pentru toata populatia Romaniei in conditiile unui buget de criza: sistem de compensare a medicamentelor bazat pe pretul de referinta la nivelul claselor terapeutice si a dozei terapeutice zilnice, la plata per serviciu pentru consultatii in ambulatoriu, medicina primara si de specialitate”, a explicat pretentios presedintele CNAS, intr-o conferinta de presa. Pe de alta parte, el a atras atentia asupra unei probleme discutate si nereglementate pana in prezent: faptul ca nu exista un control al medicamentelor nici la farmacii, nici la medicii care le prescriu.

Compensare pe cele mai ieftine

 

“Suntem singura tara din Europa fara un control al medicamentelor. Cresterea sumei pentru medicamente in 2009 si in primele luni ale lui 2010 fata de 2007 sau fata de primele noua luni ale anului 2008 este de 40%, ceea ce inseamna ca s-a ajuns de la 700 de milioane de euro la un miliard de euro”, a aratat Duta. El a subliniat ca, in prezent, contributia pentru sanatate este de 10,7 %, iar numarul contribuabililor a scazut, astfel ca 4,8 milioane de platitori sustin de fapt cheltuielile pentru cei aproximativ 21 milioane de potentiali consumatori. Seful CNAS a admis ca bugetul pe acest an nu este suficient pentru acoperirea serviciilor medicale pe toata durata anului, situatie in care trebuie gasite solutii. Noul contract-cadru ar trebui sa intre in vigoare de la 1 aprilie, iar lista cu medicamente la farmacii va fi valabila la 90 de zile de la intrare in vigoare a contractului. Potrivit acestui document, schema de compensare a medicamentelor ar urma sa fie schimbata, de la referentierea pe generic – denumirea comuna internationala a substantei continuta de medicamente – la referentierea pe clasa terapeutica, doar cele mai ieftine medicamente dintr-o clasa terapeutica vor fi compensate de CNAS.

 

In urma cu 30 de ani

 

“Guvernul, prin CNAS, doreste modificarea sistemului de compensare a medicamentelor, de la referentierea pe generic la cea pe clasa terapeutica. Astfel, Romania va face un pas inapoi, ajungand la nivelul tratamentului din urma cu 30 de ani”, a declarat in urma cu cateva zile directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu. “Daca noul contract cadru va fi aprobat de Guvern, compensarea CNAS, care este in prezent de aproximativ 50% din pretul medicamentelor, va fi redusa atat de mult incat unii pacienti vor fi nevoiti sa plateasca aproape intreg pretul medicamentului”, a explicat vicepresedintele ARPIM, Sorin Popescu.

 

Mancam medicamente

 

Romanii au cumparat fara reteta, anul trecut, peste 24 de milioane de cutii de analgezice, predominant fiind Algocalminul, potrivit unui studiu al companiei de analiza a pietei farmaceutice Cegedim, prezentat de Realitatea TV. Conform acestuia, peste sase milioane de cutii de Algocalmin au fost vandute, in 2009, fara reteta. Cele mai populare antibiotice, din care s-au vandut cu reteta aproximativ zece milioane de cutii, au fost Amoxicilina si Ampicilina. Romanii au cumparat noua milioane de cutii de pastile pentru hipertensiune, 84 de milioane de cutii de medicamente pentru tulburari digestive si metabolice, 83 de milioane de cutii de medicamente pentru sistemul nervos si 49 de milioane de cutii de medicamente pentru sistemul respirator.

 

0 comentariu

caramache 05-09-2010 - 00:26

…nu esti nici macar in stare sa raspunzi direct la o intrebare atat de simpla? Sau ca vechi mandatat, de data aceasta ai primit mandatul sa raspunzi muteste pe soldateste ca orice apevist care se respecta indiferent unde este: aktiv, reverzist sau retras la privata cenzorica la linia mirica?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult