Acasa Actualitate-InternaSocial Medicii de familie au incetat protestele, urmeaza specialistii

Medicii de familie au incetat protestele, urmeaza specialistii

scris de Ziua Veche
4 afisari

Dupa o saptamana in care au refuzat sa elibereze pacientilor retete pentru medicamentele compensate, medicii de familie si-au reluat joi lucrul. Pentru revenirea in cabinetele de consultatii, a fost nevoie de patru runde de negocieri cu Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), din care runda finala a durat peste 12 ore.


Reprezentantii medicilor de familie nu au reusit sa obtina eliminarea limitarii listelor de pacienti la 2.200 de persoane si nici schimbari semnificative in privinta sanctiunilor ce pot fi aplicate de CNAS indisciplinatilor. In schimb, au reusit sa obtina o majorare cuprinsa intre 5 si 10% a punctelor de plata per capita, fata de cea prevazuta anterior in legislatia pentru acest an, fara insa ca noile valori ale punctelor sa ajunga la nivelul de anul trecut.

 

Totodata, conform procesului-verbal incheiat in miez de noapte de reprezentantii medicilor de familie cu conducerea CNAS, din reglementarile pe acest an se elimina orice referire la introducerea unui buget orientativ de practica, urmand ca negocieri ulterioare sa aiba loc pe tema mecanismelor de folosire judicioasa a fondului pentru medicamente. Oficialitatile din sanatate se confrunta de mai multi ani cu opozitia acerba a medicilor fata de introducerea acestui buget, care i-ar obliga sa faca prescriptii de medicamente in limita unei valori lunare.

Desi s-au opus unora din principalele elemente de reforma din reglementarile din domeniul asigurarilor sociale de sanatate pe acest an, la finalul negocierilor reprezentantii medicilor de familie au afirmat ca „normele privind Contractul-cadru pentru acordarea asistentei in 2010 reprezinta primii pasi de reforma dupa 20 de ani” (liderul Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila).

Saga reglementarilor din acest an din domeniul sanitar nu s-a incheiat insa odata cu reintrarea medicilor de familie in cabinete. Desi nu au recurs la marsuri si proteste care sa-i afecteze pe pacienti, medicii specialisti au venit joi la CNAS pentru a negocia la randul lor clauzele care ii nemultumesc. La fel ca si medicii de familie, specialistii din ambulatoriu se plang ca noul sistem de calcul al serviciilor pe care le acorda va duce la diminuarea veniturilor lor cu 20-60% in acest an. Medicii specialişti sustin ca diminuarea veniturilor lor i-ar putea determina sa-si inchida afacerile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult