Acasa Actualitate-InternaSocial Medicii de familie fac presiuni asupra CNAS pe spinarea pacientilor

Medicii de familie fac presiuni asupra CNAS pe spinarea pacientilor

scris de Ziua Veche
0 afisari

Mai multe organizatii ale medicilor de familie au anuntat ca de la 1 aprilie vor funcţiona in sistem privat, fara a mai incheia noi contracte cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). „Incepand de joi nu vom mai prescrie retete compensate si gratuite. Vom consulta bolnavii, dar vom prescrie numai retete simple pe care bolnavii trebuie sa si le cumpere” spune presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila.

 Medicii de familie reclama faptul ca actul normativ care reglementeaza relatia lor contractuala cu sistemul asigurarilor de sanatate are prevederi care vor duce la scaderea veniturilor cabinetelor lor, pana la nivelul falimentului. Respectivul act normativ, intitulat Contract-cadru, este reinnoit anual, dar in acest an valabilitatea Contractului-cadru pe 2009 a fost prelungita pana la 31 martie, urmand ca noul act normativ sa intre in vigoare pe 1 aprilie.

 Actiunea medicilor de familie pare insa doar o forma de presiune asupra CNAS, in conditiile in care acestia, conform legislatiei in vigoare, nu au cabinetele dotate cu case de marcat si nu dispun de reglementari legale care sa le permita incasarea contravalorii consultatiilor direct de la pacienti, in sistem privat. Actiuni similare au avut loc si anii trecuti, in perioada aparitiei noilor reglementari, dar s-au finalizat cu negocieri intre reprezentantii medicilor si CNAS.

 In proiectul de Contract-cadru pentru 2010 al CNAS, publicat pe site-ul institutiei, a fost modificat procentajul alocat valorii punctului „per capita” de la 90% la 70% din suma totala platita medicului de familie, in timp ce procentajul punctului „per serviciu” a crescut de la 10% la 30%. Aceasta inseamna ca daca pana acum medicii de familie primeau 90% din bani doar pentru ca aveau un numar de pacienti inscrisi in lista lor, indiferent cate servicii le prestau acestora, de acum incolo doar 70% din bani le vor fi platiti in functie de numarul pacientilor, iar restul de 30% in functie de serviciile pe care le presteaza acestora.

 Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, considera ca actiunile medicilor de familie sunt nejustificate si spune ca refuzul acestora de a prescrie retete compensate si gratuite va aduce mari prejudicii sanatatii bolnavilor. El i-a cerut presedintelui CNAS, Lucian Duta, sa lamureasca de urgenta cu reprezentantii medicilor de familie modul in care casele de asigurari vor aplica prevederile contractului-cadru pe 2010.

Potrivit preşedintelui CNAS, contractele care erau valabile pana la 31 martie sunt prelungite automat pana ce sunt semnate noile contracte. Lucian Duta a facut apel catre medicii de familie sa nu mai ia in considerare zvonurile potrivit carora sumele primite vor fi mai mici, intrucat fondurile alocate medicinei de familie in 2010 sunt egale cu cele de anul trecut.

Pe de alta parte, Duta a recunoscut ca o prevedere a noului Contract-cadru va duce la diminuarea veniturilor medicilor de familie cu liste foarte mari de pacienti. Astfel, medicii care au pe liste peste 2.200 de pacienţi vor primi doar plata per serviciu pentru pacientii in plus. El a precizat ca a luat aceasta decizie deoarece un medic nu poate sa consulte mai mult de 2.200 de persoane intr-o luna. La nivel national, in medie, fiecaruia din cei peste 11.400 de medici de familie din tara ii revin sub 1800 de pacienti, dar repartizarea pacientilor nu este uniforma, aproape 40% din medici avand peste 2.200 de persoane pe listele lor.

Totodata, CNAS a prezentat un top al primilor 20 de medici din tara cu cei mai mulţi pacienti si cu cele mai mari venituri. Astfel, in judetul Botosani, exista un medic care are pe lista 6.227 de pacienti. Urmatorii medici din top au intre 5.642 si 4.892 pacienti. Cele mai mari venituri ale unui medic de familie in trimestrul IV al anului 2009 au fost inregistrate in Calarasi, 131.790 lei, ceilalti 19 medici din top castigand intre 106.367 lei si 65.890 lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult