Acasa Actualitate-InternaSocial Medicii de familie în război cu Ministerul Sănătăţii şi CNSAS

Medicii de familie în război cu Ministerul Sănătăţii şi CNSAS

scris de D.S.S.
4 afisari

Medicii de familie refuză semnarea contractului-cadru cu CNAS şi vor depune plângere în instanţă. Medicii de familie au decis, sâmbătă, să nu semneze contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care i-ar duce la faliment şi să conteste în instanţă actele normative ce încalcă drepturile pacienţilor şi medicilor, reclamând că sunt puşi să editeze carduri şi să facă muncă forţată fără să li se asigure cele necesare.

Medic de familie

Medic de familie

Potrivit acestora, dacă vor semna contractul-cadru în forma sa actuală, ce urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie, vor ajunge la faliment şi vor fi afectate serviciile medicale şi tratamentele care trebuie oferite pacienţilor, dar şi întreţinerea cabinetelor.

Ei solicită organismelor de control abilitate să verifice modul în care Ministerul Sănătăţii (MS) şi CNAS au gestionat banii contribuabililor.

Reprezentanţii medicilor de familie mai cer şi intervenţia primului-ministru pentru a rezolva ”modul haotic” în care MS înţelege să gestioneze criza sistemului de sănătate.

Medicii de familie nu sunt de acord nici cu încercările „patetice” ale ministerului de a introduce o sciziune între specialităţi.

Referitor la acest aspect, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, a subliniat, într-o conferinţă de presă, că medicii de alte specialităţi nu agreează ideea de a-i înlocui pe medicii de familie dacă aceştia nu vor semna contractul-cadru, considerându-l ”ilegal”.

Medicii de familie au mai decis că vor ataca în instanţă orice control injust sau ilegal la care se aşteaptă din partea MS, Casei de Asigurări şi vor refuza categoric să semneze un contract „înrobitor şi înjositor”.

Ei s-au referit în cadrul întâlnirii de sâmbătă şi la recentele hotărâri ale MS pe care le-au apreciat ca fiind ”abuzive”. „Ne este afectată profesia, suntem puşi să plătim programul de informare al MS şi să ‘edităm carduri’, în loc să consultăm pacienţii, ni se impune muncă forţată fără asigurarea celor necesare, suntem umiliţi în permanenţă aruncând vina dezastrului din sistem asupra medicilor”, a mai spus dr. Rodica Tănăsescu.

La rândul său, reprezentantul Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, dr. Cosmin Alexandrescu, a spus că încercarea de a dezbina medicii este de neacceptat.

Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de degradarea progresivă a situaţiei acestei specialităţi, dar şi a sistemului de sănătate în general.

Potrivit acestora, contractul-cadru, care urmează să intre în vigoare de la 1 aprilie pe o perioadă de doi ani, nesocoteşte principiul consolidării bazei pentru a întări întregul sistemul, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă deprofesionalizarea. ”Proiectul de norme de aplicare a contractului-cadru distruge orice speranţă de supravieţuire a cabinetelor”, susţin aceştia.

Ei nu sunt de acord cu impunerea aşa-numitului buget orientativ cu centrele de permanenţă şi nici cu desfiinţarea sporurilor din zonele izolate.

Aceştia resping ideea ca unui bolnav cronic să i se accepte o singură reţetă odată la trei luni, în condiţiile în care acesta are mai multe boli asociate, care necesită tratamente, şi uneori din cauza stării de sănătate trebuie să ajungă la doctor de mai multe ori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult