Acasa Actualitate-InternaSocial Medicii români, pe primul loc în Germania, între medicii străini

Medicii români, pe primul loc în Germania, între medicii străini

scris de G. D.
13 afisari

Exodul de medici români către Germania a dat rezultate, deși nu vorbim despre rezultate care ne avantajează. Aproape 3.000 de medici români se află oficial în spitalele și clinicile din Germania, potrivit publicației Die Zeit, citată de Mediafax.

Doctori români în Germania

Doctori români în Germania

Statisticile datează de la sfârșitul anului 2012, astfel că cifrele ar putea depăși deja pragul de 3.000 în acest moment.

După cum relatează sursa citată, peste 2.700 de medici români activau, în 2012, în Germania, România fiind principalul furnizor de personal medical pentru această ţară, urmată de Grecia şi Austria. Potrivit unor date oficiale, în 2012, activau în Germania 2.704 medici proveniţi din România, faţă de 2.258 din Grecia şi 2.090 din Austria.

În Top 10 se mai află Rusia, Polonia, Ungaria, Siria, Bulgaria, Ucraina şi Slovacia.

Die Zeit notează că cei mai mulţi imigranţi din România şi Bulgaria au o pregătire profesională foarte bună, printre ei aflându-se ingineri, matematicieni şi medici.

„Germania dezbate de săptămâni aşa-numite migraţie a sărăciei din România şi Bulgaria. (…) Datele sunt un exemplu al transferului de forţă de muncă. Aceasta migrează din sudul şi estul uniunii monetare în nord, unde sprijină sistemele sociale”, comentează publicaţia citată, referindu-se la faptul că, după România, Grecia este următorul furnizor de medici pentru Germania.

În timp ce unii politicieni din Germania cer amprentarea românilor care intră în această țară, alții susțin integrarea imigranților cu calificare.

Un medic român poate primi un salariu de 2-3 mii de euro pe lună, chiar și mai mult dacă avansează în carieră, în timp ce în România cei mai mulți medici nu primesc nici 500 de euro pe lună, salariu.

În ultimii 7 ani, de la intrarea României în UE și deschiderea pieței muncii, au părăsit țara peste 10.000 de medici cu destinația Uniunea Europeană. Țările care au absorbit cei mai mulți doctori români au fost Franța și Germania.

2 comentarii

digital 09-01-2014 - 17:16

cred că e foarte mândru, kiorul!

BULA 10-01-2014 - 08:58

Doua mii de euro e salariu de asistent, nu de medic. Medicii est-europeni nu sunt asa de grozavi, dar sunt preferati de firmele de sigurari pentru ca sunt platiti mai prost. E escrocheria celor care ii mulg de bani pe asiguratii din Vest. E chinezareala in domeniul medical.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult