Acasa Actualitate-InternaSocial Merituosii si credinciosii Bradisteanu, Oprescu si Streinu-Cercel

Merituosii si credinciosii Bradisteanu, Oprescu si Streinu-Cercel

scris de Ziua Veche
1 afisari

.O serie de medici cunoscuti, printre care Sorin Oprescu, Adrian Streinu-Cercel si Serban Bradisteanu, au fost decorati de Ziua Mondiala a Sanatatii de presedintele Traian Basescu, cu Ordinul National Serviciul Credincios, in diverse grade, respectiv cu Ordinul Meritul Sanitar. In principiu, medicii, ca salvatori de vieti, merita probabil cu prisosinta sa fie decorati, inaintea militarilor, daca ar fi sa comparam serviciile aduse tarii si mai ales oamenilor cu bisturiul, respectiv cu revolverul in mana. Doar ca, tot in principiu, pentru a deveni purtatorul unei inalte distinctii a statului se presupune ca trebuie sa fii un exemplu de profesionalism, dar si de tinuta morala, nu numai pentru breasla din care faci parte ci si pentru intreaga societate.


Din acest punct de vedere, decorarea celor trei medici amintiti este cel putin discutabila. Sorin Oprescu este fara indoiala un personaj charismatic, bine infipt in politica mioritica, capabil sa adune milionul de voturi necesar pentru a conduce Primaria Capitalei. Dar ca director de spital s-a dovedit mai degraba un bun renovator decat un manager eficient, gratie legaturilor politice pe care le-a avut si fondurilor bugetare generoase pe care le-a obtinut astfel. La momentul schimbarii sale din functia de manager, Spitalul Municipal statea prost la capitolul indicatori de eficienta: mortalitate mare, personal stufos, internari nejustificate garla. Cat despre meritele de primar, asta-iarna s-au troienit toate spectacolele gratuite oferite vara poporului in pietele publice. 

 

Adrian Streinu-Cercel s-a facut remarcat prin panica nejustificata pe care a indus-o unei tari intregi cu ocazia gripei porcine, pana a fost pus la punct chiar de acelasi sef de stat care acum il decoreaza. Prin insistenta cu care a vrut vaccinarea anti-HPV cu de-a sila. Prin recunoasterea inocularii bebelusilor cu vaccin anti-TBC expirat. Dar si prin datul cu subsemnatul la Parchet. Prin modul de gestionare a programului anti-SIDA, despre care a vorbit si fostul ambasador american Michael Guest: „Costul tratamentului anti-SIDA din Romania este crescut in mod artificial, iar banii alimenteaza coruptia institutionalizata”. 

Tot cu subsemnatul la Parchet a dat si merituosul sanitar Serban Bradisteanu, al carui proces pe tema unei licitatii aranjate din care ar fi tras profit 4 milioane de euro nu s-a incheiat inca. Fireste ca pentru cardiacii a caror viata a fost salvata de eminentul chirurg este nesemnificativ daca el a luat sau nu spaga din afacerea respectiva, dar pana cand lucrurile nu sunt pe deplin clarificate se pune intrebarea fireasca cate vieti se pot salva cu 4 milioane de euro, chiar si in lipsa unei maini atat de indemanatice precum cea a lui Bradisteanu. Sau cate vieti s-au pierdut, fara banii respectivi, intr-un sistem sanitar subfinantat cronic. 

Intr-o tara unde decoratiile sunt doar o gluma – si e suficient doar sa ne amintim de cazul distingerii unui tortionar de la Sighet ca sa clarificam acest aspect – nu trebuie sa ne mai mire daca persoane controversate ajung sa fie recompensate pentru servicii credincioase aduse nu-se-stie-prea-bine-cui. De aceea, toate titlurile de cavaler si comandor ale statului roman puse laolalta nu ajung sa valoreze cat o Legiune de Onoare, din pacate. Conferirea acelor bucatele de metal este insa o gluma proasta daca tinem cont ca in spatele lor stau rente viagere si dreptul la funeralii cu onoruri militare platite din buzunarele contribuabililor.

0 comentariu

make 05-09-2010 - 07:59

dupa ce a mancat cu polonicul vrea si el un loc de parlamentar de la basexu. Se rezolva la cat circ a facut „revolutionarul” tv

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult