Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE: Ministerul Sanatatii a concluzionat: la CFR 2 se face medicina ca-n Evul Mediu. Controlul continua

UPDATE: Ministerul Sanatatii a concluzionat: la CFR 2 se face medicina ca-n Evul Mediu. Controlul continua

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Comisia Ministerului Sanatatii de ancheta a cauzelor care au dus la infectarea intraspitaliceasca a mai multor paciente internate la Spitalul CFR 2 a ajuns la concluzia ca in respectiva unitate se face medicina ca in Evul Mediu. Astfel, conform concluziilor anuntate de ministrul Cseke Attila, in respectivul spital se lucreaza intr-un mediu impropriu, cu instrumentar si sterilizare indoielnice, fara a se respecta protocoalele de asigurare a unui mediu igienic, aseptic, in blocul operator. 

 

 
 

 

Desi spitalul are un angajat responsabil cu prevenirea infectiilor nosocomiale, totusi nu exista un plan de actiune impotriva acestor infectii. „Exista un risc real de infectare” – a afirmat ministrul sanatatii.  Concluziile comisiei de ancheta vor fi trimise Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, institutie in subordinea careia se afla Spitalul CFR 2. Totodata, raportul comisiei va fi trimis ca sesizare si Colegiului Medicilor din Romania, for care potrivit legii are atributii de sanctionare disciplinara a doctorilor care se fac vinovati de incalcarea normelor profesionale. 

 Ancheta a fost demarata dupa ce saptamana trecuta mai multe paciente ale Spitalului CFR 2 au ajuns in stare grava in alte unitati sanitare din Capitala. Doua dintre paciente, prim-solista Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” Amelia Antoniu si Alice Roxana Preda, au intrat in coma, prezentand semnele specifice septicemiei, dupa ce au suferit interventii chirurgicale ginecologice minore in aceeasi sala de operatii, la 30 de minute diferenta. Ca o prima masura dupa izbucnirea scandalului infectiilor intraspitalicesti, au fost demisi directorul spitalului, seful sectiei de ginecologie si trei medici.

 

Controlul continua la Spitalul CFR 2 si se extinde in toata tara

 

Spitalele din toata tara, si in special cele CFR, vor fi verificate de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) incepand de luna viitoare daca au respectat procedurile de achizitie de medicamente si alte produse de uz sanitar. Controlul va incepe cu spitalul CFR 2 Bucuresti. „Vom incepe un control tematic in toate spitalele privind achizitia de medicamente, produse antiseptice si dezinfectante”, a anuntat presedintele ANRMAP, Cristina Traila. Ea spune ca exista numeroase deficiente in achizitia acestor produse farmaceutice si ca s-a constatat ca din 34 proceduri de achizitie, 13 au fost incheiate prin negociere fara publicarea unui anunt de participare, ceea ce ridica un semn de intrebare. 

„Anul trecut, in pofida prevederilor ordonantei emise de Guvern in acest sens, s-a achizitionat mobilier desi era interzis a se achizitiona un astfel de produs pe tot parcursul anului 2009 de orice institutie publica, inclusiv spitale, in conditiile in care se pare ca pentru alte produse necesare spitalului se strangeau bani de catre medici pentru a fi achizitionate. Banii au fost cheltuiti in cu totul alt scop decat cel care in mod normal ar fi trebuit intr-un spital, pentru produse de dezinfectie sau pentru medicamente”, a spus Traila. 

Anul trecut ANRMAP a aplicat un numar semnificativ de amenzi, in valoare totala de 875.000 lei, pentru incalcarea procedurilor de achizitie publica la nivelul spitalelor.  

Anuntul Autoritatii survine dupa ce premierul Emil Boc a declarat luni ca guvernul va evalua situatia tuturor spitalelor la nivel national, iar unitatile care nu indeplinesc conditiile de functionare specifice vor fi eventual transformate in camine de batrani. „Nu s-a dorit sa se puna ordine in sistemul de sanatate, nu s-a dorit informatizarea sistemului si nici organizarea de licitatii nationale pe programe, pe unde se scurg banii publici”, a spus Boc. 

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sambata, ca a cerut un control la toate cele 16 spitale din sistemul cailor ferate, pe care le administreaza ministerul, verificarile urmand sa inceapa peste doua zile. Berceanu a dispus verificarile dupa ce prim-solista Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” Amelia Antoniu si Alice Roxana Preda au facut soc septic in urma unor interventii chirurgicale minore in Spitalul CFR 2.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult