Acasa Actualitate-InternaSocial Ministerul Sănătăţii a oprit temporar vaccinarea cu BCG a bebeluşilor

Ministerul Sănătăţii a oprit temporar vaccinarea cu BCG a bebeluşilor

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Raed Arafat a anunţat că imunizarea contra tuberculozei va fi oprită temporar, pentru evaluarea situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC).

Ministerul Sănătăţii a oprit temporar vaccinarea BCG la bebeluşi

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat a decis sistarea temporară a vaccinării BCG, până la finalizarea raportului acesteia şi clarificarea situaţiei, precizând că experţii ECDC şi OMS vor ajunge în România în maximum două săptămâni. Arafat a declarat, potrivit mediafax, că „Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte şi astfel să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare, în detrimentul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România”.

Ministerul Sănătăţii va face public, transparent, evoluţia situaţiei şi informează că sistarea vaccinării până la realizarea raportului final nu reprezintă un risc asupra sănătăţii publice. Măsura sistării este luată pe o perioadă limitată.  Comisia întrunită joi la sediul MS a analizat situaţiile din spitalele în care au fost internaţi bebeluşii cu reacţii adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacţiile adverse semnalate de către medici. Până în prezent, informaţiile din teritoriu arată că ar fi vorba de un singur lot de vaccin care a dat reacţiile adverse grave.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit. Medicul penumolog Gheorghe Murgoci a declarat că zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca sunt internaţi la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unde, în intervalul martie – noiembrie, au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii. Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez.

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, declara, în 16 noiembrie, că au fost semnalate reacţii adverse ale vaccinului BCG din Danemarca, fiind înregistrate 115 cazuri. Întrucât producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino”, nu a mai primit autorizaţie de producţie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF. Bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari. Ultimele stocuri de vaccin BCG românesc au fost epuizate în 31 ianuarie 2010.

3 comentarii

andra 23-11-2012 - 07:02

Ar fi binevenita reluarea campaniei de imunizare cu un vaccin produs in Romania.

un crestin 23-11-2012 - 07:07

Draga Andra, mi-ai luat vorba din gura.

ValVerde 23-11-2012 - 07:34

Sau mai bine o campanie de rugaciuni 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult