Acasa Actualitate-InternaSocial Ministerul Sănătăţii: Evitaţi expunerea prelungită la soare în perioadele de caniculă

Ministerul Sănătăţii: Evitaţi expunerea prelungită la soare în perioadele de caniculă

scris de A.B.
4 afisari

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00 în perioadele cu temperaturi extreme.

plaja

foto: 1235.ro

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.  Medicii sfătuiesc populaţia să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben sau roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.  O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.  Pe parcursul zilei sunt recomandate duşuri călduţe.  Pentru cei care au aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii trebuie utilizată o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Este recomandată evitarea activităţilor în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi o mare grijă pntru copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi. Trebuie păstrat contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, pentru a-i ajuta în caz că au probleme de sănătate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult