Acasa Actualitate-InternaSocial Ministrul Cseke Attila infiinteaza politia concediilor medicale

Ministrul Cseke Attila infiinteaza politia concediilor medicale

scris de Ziua Veche
9 afisari

Incepand de luna viitoare, ministrul Sanatatii Cseke Attila vrea sa infiinteze politia concediilor medicale, printr-un act normativ care a fost deja postat pe site-ul institutiei pentru dezbatere publica. Proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca reprezentanti ai angajatorilor, ai Casei de Asigurari si ai politiei vor verifica prezenta la domiciliu a celor aflati in concediu medical.

 

Daca bolnavul nu este acasa, acesta nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului medical. Practic, ministrul Sanatatii propune schimbarea sistemului de acordare a concediilor medicale prin verificarea modului de acordare, dar si prin si dublarea amenzilor pentru eliberarea certificatelor de concediu de catre medici in afara legii.

Termene reduse, amenzi crescute

Un alt punct important consta in reducerea termenelor dupa care se pot prelungi concediile medicale, intentia fiind de a reduce drastic numarul celor care fraudeaza sistemul, au aratat reprezentantii Ministerului. Creste si cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale. Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 lei, dublu fata de cuantumul prezent, in timp ce eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei. O alta noutate o reprezinta prelungirea concediului care se va putea face incepand cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut pana acum. Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

2,7 milioane de concedii la 5 milioane angajati, anul trecut

„Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare. De exemplu, suma platita in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce inseamna dublarea cheltuielilor fata de anul 2006 cand s-au platit 482 milioane de lei. Am avut judete, ca Neamt sau Olt, unde s- au inregistrat cresteri si de patru ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2.700.000 certificate, si aici nu sunt raportate datele din Bucuresti, Maramures si Casa Transporturilor. Haideti sa facem soscoteala ce inseamna 2.700.000 certificate eliberate la un numar de aproximativ 5.000.000 de angajati cati are in prezent Romania”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

 

Exceptiile

Proiectul de act normativ prevede si exceptii. Sunt o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acorda certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decat cele care se incadreaza la afectiunile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

Ordin de partid

Anul trecut molima concediilor medicale a fost politica de partid la PSD. Toti sefii deconcentratelor din teritoriu, apartinand social-democratilor, au intrat in concediu medical in momentul in care Guvernul PDL a incercat sa-i schimbe din functii, dupa ce presedintele de atunci al partidului, Mircea Geoana, a decis retragerea PSD de la guvernare. Astfel, parte din administratie a fost blocata sub pretextul unor boli inventate.

Anterior, aceasta metoda a fost practicata si de reprezentantii altor partide, cand au plecat la putere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult