Acasa Actualitate-InternaSocial Modificări în sistemul de sănătate. Vezi care sunt

Modificări în sistemul de sănătate. Vezi care sunt

scris de S. P.
7 afisari

Noul pachet de servicii medicale de bază a intrat în vigoare de la 1 iunie şi aduce numeroase modificări, gândite să diminueze fraudele din spitale.

Ce aduce pachetul de servicii medicale

Ce aduce pachetul de servicii medicale

Schimbările din pachetul de bază se referă la serviciile medicale de prevenţie, decontarea terapiilor folosite în tratarea copiilor care suferă de autism, anumite tratamente dentare şi îndrumarea, cu prioritate, a pacienţilor, spre medicii de familie şi ambulatoriile de specialitate, dar şi decontarea a două serii de zece şedinţe de acupunctură pe an.

De asemenea, se va evalua riscul privind sănătatea mintală şi sănătatea reproducerii.

Potrivit pachetului de servicii medicale de bază, 300 de diagnostice nu vor mai fi tratate în spital, ci în policlinici.

Persoanele în vârstă de până la 39 de ani trebuie să facă o vizită la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cele peste 40 de ani – vor merge la medicul de familie anual.

În noul Contract-cadru este reglementată utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, a facturii electronice şi a dosarului electronic de sănătate al pacientului, evident, de la data implementării lor.

De asemenea, contractul introduce obligaţia la nivelul furnizorilor de a nu încasa sume de la pacienţi pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal, cât şi în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV.

În pachetul de bază au fost introduse şi consultaţii de monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major precum diabetul zaharat tip 2, astmul bronşic sau boala cronică de rinichi.

În acelasi timp, nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie – iar aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private.

Noul contract-cadru prevede şi noi măsuri la asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicină dentară – au fost redefinite atât pachetul minimal, cât şi pachetul de bază – în acesta din urmă se regăsesc consultaţii, servicii profilactice, precum si serviciile de medicină dentară de urgenţă.

Totodată, a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecţiunile acute.

Pacienţii cu boli cronice cărora li se eliberează reţete pentru trei luni vor putea ridica din farmacii reţeta lunar, informează stiri.tvr.ro.

3 comentarii

BULA 02-06-2014 - 12:09

Asta cu acupunctura e de bataie de joc, ca pentru tampitii de romani.

BULA 02-06-2014 - 12:11

Trebuie ca CNAS sa aiba retea proprie de spitale si laboratoare, sa nu mai fie o vaca buna de muls pentru escrocii din privat. Laboratoarele particulare sa lucreze numai cu banii clientului, ca asta e privatizarea adevarata, nu cand smecheresti banii asiguratilor la CNAS. Sa se investeasca in laboratoare bine utilate si sa se controleze cu strictete cum lucreaza personalul.
Sa nu amestecam statul cu firmele de familie ale escrocilor.

BULA 02-06-2014 - 12:11

Cheltuielile suportate de CNAS sunt foarte mari din doua motive :

1. Medicii sunt foarte slab pregatiti si nu pun diagnosticul corect la timp. De multe ori bolnavii se plimba ani de zile prin spitale, tratandu-se de alte boli decat cea reala.

2. Laboratoarele de analize medicale sunt firme de familie care capuseaza bugetul CNAS si dau rezultate false (in balarii !). Nu merg cum trebuie pentru ca personalul de acolo e subcalificat si alcatuit din femei cu mintea slaba (niste tute !), care bajbaie in ce trebuie sa faca. Multi din angajatii laboratoarelor vin din mediul de jos, de la tara sau din mahalale, si nu au in sange munca „pe sistem nemtesc”, la precizie si respectand cu strictete procedurile. Toata chestia cu laboratoarele de analize e UN MARE RAHAT ! Patronii lucreaza cu nora, cu nevasta, cu prietenii, cu toate cazaturile. Sunt la furat din banii CNAS, nu la treaba serioasa. Lipseste controlul statului in sectorul asta. Face fiecare ce vrea.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS