Acasa Actualitate-InternaSocial Modificări în utilizarea cardurilor de energie

Modificări în utilizarea cardurilor de energie

scris de Misu Andrei
74 Afisari

Guvernul a aprobat, miercuri, o serie de modificări pentru utilizarea cardurilor de energie, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

card energie

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, un act normativ de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile prin care se acordă sprijin persoanelor vulnerabile pentru achitarea facturilor la energie.”, a transmis instituția.

Reglementările nou introduse vizează eficientizarea utilizării sprijinului, pentru a se asigura acces și tratament egal tuturor potențialilor beneficiari eligibili.

Cardurile pentru achitarea facturilor la energie, acordate persoanelor vulnerabile, pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni și jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română și am căutat permanent soluții de îmbunătățire a implementării. Obiectivul nostru principal este ca beneficiarii să se poată folosi de banii acordați prin intermediul cardului de energie, iar utilizarea acestuia să fie cât mai simplă și rapidă. Clarificările pe care le-am adoptat astăzi în ședința de Guvern răspund unor situații întâlnite în cursul implementării, astfel încât toți cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, și să permitem totodată și achitarea datoriilor restante începând cu 1 februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Modificări anunțate

Potrivit sursei citate, prima tranșă a sprijinului, în valoare de 700 de lei, va putea fi utilizată până la 27 decembrie 2023.

Principalele modificări adoptate astăzi vizează completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, vor fi compensate costurile pentru energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.”, transmite MIPE.

Facturile vor putea cuprinde datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca acestea să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023.

Totodată, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment.

Plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu vor putea include penalități sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.”, informează Ministerul.

În acelasi timp, pentru identificarea corectă a furnizorilor de lemn de foc, Compania Naţională „Poşta Română“ va interoga „Registrul național al administratorilor de păduri şi al ocoalelor silvice”, registru în care se regăsesc ocoalele silvice de stat și private și alte entități care au dreptul să comercializeze lemn de foc către populație.

De asemenea, furnizorii de lemn de foc care utilizează pentru decontare, prin orice modalitate, sprijinul acordat din fonduri externe nerambursabile au obligaţia ca la încheierea protocolului încheiat cu Compania Naţională „Poşta Română“ să facă dovada că au dreptul legal să comercializeze material lemnos către populație.”, precizează sursa citată.

O altă prevedere nou introdusă vizează anularea cardului și sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil.

Câte plăți au fost făcute cardurile de energie

Datele MIPE mai arată că 2,4 milioane de plăți, în valoare de 541 milioane de lei, au fostă făcute prin cardurile de energie.

De la începutul programului și până acum, peste 2,4 milioane de familii și-au achitat facturile prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăților efectuate ajungând la 541 milioane lei. Reamintim că peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.”, subliniază reprezentanții Ministerului

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, MIPE a întocmit un ghid cu situații speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii.

De asemenea, platforma pusă la dispoziție de Poșta Română pentru plăți online poate fi accesată AICI, iar ghidul pentru plata online facturilor poate fi găsit AICI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult