Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE Morfina se întoarce în spitale peste zece zile

UPDATE Morfina se întoarce în spitale peste zece zile

scris de A.P.
287 Afisari

UPDATE 16,37. Guvernul a alocat 750.000 de lei pentru Ministerul Sănătăţii, din Fondul de rezervă, în vederea achiziţionării în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor care suferă de boli oncologice, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

––––––––––––

Morfina se va găsi în farmacii în zece zile, a declarat, joi, dr. Mihai Bundoi, directorul pentru România al Mundipharma, compania producătoare.

Morfina se întoarce în spitale peste zece zile

El a precizat că în patru zile produsul va ajunge în România, iar până atunci pacienţii care au nevoie au şi alte alternative. ‘Nu este cazul să se inducă panică în populaţie. Produsele noastre nu vor dispărea de pe piaţă, ele vor fi prezente prin intermediul altor companii cu care noi ne aflăm acum în negocieri. Decizia de restrângere a activităţii s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea considerată insuportabilă a nivelului de taxare.

Mai concret, perioada foarte lungă de timp în care listele de compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preţurile impuse la nivel minim european, referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite şi compensate a unor produse care, deşi nu se află la dispoziţia reală a pacienţilor, au avut ca efect introducerea coplăţii suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 340 – 360 de zile şi în final taxa claw-back au făcut ca această decizie să fie luată’, a explicat Mihai Bundoi, pentru Agerpres.
Pentru viitor, după cum a menţionat el, compania lucrează la un nou model de desfăşurare a activităţii în România, cu atât mai mult cu cât programul înregistrării de noi produse originale este şi rămâne în plină desfăşurare, iar unele produse deja înregistrate se aşteaptă să fie integrate în lista de gratuite şi compensate la momentul republicării ei. Guvernul este la această oră în şedinţă pentru a găsi bani pentru importul de morfină.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult