Acasa Actualitate-InternaSocial MS: Cardurile de sǎnǎtate nu vor fi distribuite de medicii de familie

MS: Cardurile de sǎnǎtate nu vor fi distribuite de medicii de familie

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a afirmat că împreună cu premierul Victor Ponta s-a convenit ca distribuirea cardului de sănătate să nu intre în atribuţia medicului de familie.

MS: Cardurile de sǎnǎtate nu vor fi distribuite de medicii de familie (foto:stiri.ph)

Ministrul Eugen Nicolăescu le-a transmis medicilor de familie că numai printr-un parteneriat strâns între medici, autorităţi şi pacienţi se poate realiză reforma în sănătate, iar aici rolul medicului de familie este unul extrem de important. Abordând în cadrul întâlnirii şi tema distribuirii cardului naţional de sănătate, ministrul a precizat că, împreună cu premierul Victor Ponta s-a convenit ca distribuirea cardului să nu intre în atribuţia medicului de familie, adăugând că, până la jumătatea lunii semptembrie 2013, vor fi găsite cele mai bune soluţii pentru a rezolvă situaţia distribuţiei cardului naţional de sănătate.

De asemenea, în urma discuţiilor purtate de ministru cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai patronatelor medicilor de familie, s-a convenit ca aceştia să ajute pacientul la iniţializarea cardului de sănătate. „Echilibrarea componentelor sistemului sanitar este o parte esenţială în cadrul reformei în sănătate, iar aici vom pune accentul pe medicină de familie, centrele de permanenţă şi ambulatoriul de specialitate, diminuând în paralel cheltuielile cu sectorul spitalicesc, care este un mare consumator de resurse. Cred cu toată convingerea că sistemul sanitar românesc se poate schimba stimulând medicul de familie să fie integratorul sistemului medical în legătură cu pacientul”, a declarat Nicolăescu, conform mediafax.

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate vor fi produse până la sfârşitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014. Costul unui card naţional de sănătate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, a precizat preşedintele CNAS. Cristian Buşoi a mai spus că ar putea fi nevoie de zeci de cititoare la un spital, dar numai unul la medicul de familie. El a precizat că speră ca medicii de familie să suţină acest proiect, chiar dacă de fiecare dată şi-au exprimat refuzul.

În replică, medicii de familie au susţinut că editarea datelor pe cardurile de asigurat şi distribuirea lor trebuie făcute doar de CNAS, iar cititoarele de carduri şi contractele de mentenanţă pentru acestea trebuie să fie cumpărate de instituţie, prin licitaţie, şi date în folosinţă medicilor, prin contract de comodat. Medicii de familie susţin că editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând şi mai mult timpul alocat consultaţiei medicale, activităţii medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical şi relaţia medic-pacient.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult