Acasa Actualitate-InternaSocial Munca la negru: Peste 150 de dosare penale şi mii de contravenţii

Munca la negru: Peste 150 de dosare penale şi mii de contravenţii

scris de M.A.
1 afisari

160 de dosare penale au fost întocmite luna trecută pentru nerespectarea legislaţiei referitoare la utilizarea forţei de muncă. De asemenea, pentru neregulile constatate în urma verificărilor efectuate împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, au fost aplicate aproape 16.500 de sancţiuni contravenţionale.

Munca la negru (debanat.ro)

Munca la negru (foto: debanat.ro)

Munca nedeclarată cunoscută şi sub denumirea generică de muncă la negru este una dintre abaterile grave întâlnite de inspectorii de muncă în cadrul controalelor efectuate la diferitele tipuri de angajatori.

Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Inspecţia Muncii, Jandarmeria Română şi Garda Financiară au iniţiat, la data de 27 aprilie, un plan comun de acţiune, având ca obiect desfăşurarea de acţiuni de controale în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi a combaterii evaziunii fiscale rezultată din munca la negru.

Astfel, în luna mai, poliţiştii de investigare a fraudelor au participat la efectuarea a 11.569 de acţiuni de control, acţionând în principal în vederea identificării şi cercetării faptelor ce sunt incriminate ca infracţiuni în materia angajării şi utilizării forţei de muncă, anunţă IGPR.

În timpul acţiunilor, au fost înregistrate 160 de dosare penale, în 25 dintre acestea poliţiştii dispunând deja începerea urmăririi penale. În dosarele penale în care s-a dispus începerea urmăririi penale s-au constatat 65 de infracţiuni, dintre care 31 de infracţiuni prevăzute în Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) modificată şi completată prin Legea nr. 40/2011(primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă) şi 34 de alte infracţiuni specifice legislaţiei care reglementează utilizarea forţei de muncă.

1 comentariu

Aolica 26-06-2011 - 16:03

Mda, asa, asa! Sa fie arestati toti raspandacii liberali care iau bani negri cu sacosa. Stiu io niste chinezi si un ploiestean!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult