Acasa Actualitate-InternaSocial N-avem medicamente, dar introducem reţeta electronică şi cardul de sănătate

N-avem medicamente, dar introducem reţeta electronică şi cardul de sănătate

scris de C.F.V.
7 afisari

Două dintre instrumentele care vor reduce pierderile de fonduri ar urma să fie introduse în această vară: reţeta electronică, din iunie, iar cardul naţional de sănătate, din luna august, au precizat autorităţile medicale din România, potrivit Radio România Actualităţi.

Reţea electronică înseamnă că medicul va prescrie direct în format electronic, nu vor mai exista reţetele pe suport de hârtie, doar în zonele izolate în care nu se poate accesa sistemul. Astfel datele sunt transmise online direct către farmacie. Mai departe, orice farmacie intră în sistem, vizualizează reţeta şi eliberează medicamentul.

Cardul de sănătate va cuprinde datele de identificare de pe buletin şi codul numeric personal. Cardul va asista calitatea de asigurator a pacientului, urmând ca ulterior să fie încărcate şi cu fişa medicală, adică: istoricul pacientului, diagnosticele, tratamentele, examenele de laborator şi radiologice care au fost efectuate. Înainte de introducerea noii legi a sănătăţii sunt o serie de măsuri care au fost identificate la nivelul ministerului şi care vor fi puse în practică. Ele se referă la redefinirea pachetului de servicii medicale şi scoaterea acelor servicii care se dovedesc a fi ineficiente şi care nu aduc beneficii pacientului.

De asemenea, se va încerca rezolvarea administrării spitalelor, ceea ce înseamnă în primul rând deblocarea posturilor pentru asigurarea de personal medical, mai ales acolo unde există deficit, şi se va încerca şi un program-pilot pentru câteva spitale care vor funcţiona ca unităţi nebugetare. Toate aceste măsuri sunt pregătitoare pentru introducerea noii legi a sănătăţii, după cum s-a exprimat secretarul de stat în minister, Vasile Cepoi. Singura dată exactă referitoare la măsurile ce vor fi luate de autorităţi este cea legată de lista de medicamente compensată, care va fi revizuită până la data de 15 aprilie, urmând să fie deblocată lista de medicamente inovatoare, care aşteaptă de cinci ani de zile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult