Acasa Actualitate-InternaSocial Negocierile medicilor de familie cu oficialitatile din sanatate se prelungesc

Negocierile medicilor de familie cu oficialitatile din sanatate se prelungesc

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Dupa sase ore de discutii cu ministrul Sanatatii, reprezentantii medicilor de familie au anuntat marti ca negocierile vor continua miercuri si ca s-ar putea relua de joi eliberarea retetelor compensate si gratuite, daca se va ajunge la un acord finalizat cu un protocol cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Discutiile au avut loc in conditiile in care mai multi medici au marsaluit in apropierea sediului Ministerului Sanatatii, in timpul negocierilor, iar la final atat liderii organizatiilor medicilor de familie cat si oficialii au fost laconici in declaratii. 


Ministrul Cseke Attila a spus ca dezbaterea, din punctul lui de vedere, „trebuia sa aiba loc mult mai devreme”, dar ca „au fost facuti pasi importanti si o parte dintre probleme si-au gasit rezolvarea, urmand sa fie discutate intre echipele de specialisti ale casei de asigurari si cele ale medicilor de familie o serie de aspecte tehnice”. O afirmatie asemanatoare a facut si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu. Este de asteaptat insa ca runda de negocieri de miercuri sa fie dificila, liderii organizatiilor medicilor de familie neexcluzand posibilitatea ca discutiile de la sediul CNAS sa dureze chiar si 12 ore.

Actuala runda de discutii de la sediul Ministerului Sanatatii survine dupa ce medicii de familie au sistat de la 1 aprilie eliberarea de retete pentru medicamentele compensate, sub motiv ca actul normativ care reglementeaza relatia contractuala cu sistemul asigurarilor de sanatate in anul 2010 are prevederi care vor duce la scaderea veniturilor cabinetelor lor, pana la nivelul falimentului. Saptamana trecuta, liderii medicilor de familie au mai avut doua runde succesive de discutii cu CNAS si Ministerul Sanatatii, fara insa sa ajunga la o solutie convenabila tuturor partilor. In timp ce actualele discutii erau in derulare, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a difuzat un comunicat in care se afirma ca Ministerul Sanatatii si CNAS au creat un focar conflictual in sistemul sanitar, iar incercarea de a ridica opinia publica impotriva corpului medical si de a introduce conflicte intre specialitati nu va rezolva problema subfinantarii cronice a sistemului sanitar.

„Colegiul Medicilor din Romania isi manifesta indignarea fata de modalitatea pompieristica si nepofesionista prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, impreuna cu Ministerul Sanatatii au creat un focar conflictual in sistemul sanitar romanesc”, se precizeaza in comunicatul CMR. Colegiul sustine ca veniturile lunare de mii de euro ale medicilor de familie anuntate saptamana trecuta de CNAS „se refera la situatii exceptionale”. Potrivit CMR, medicii de familie si pacientii nu trebuie sa plateasca pentru „inadvertentele legislative si balbaielile” Ministerului Sanatatii si CNAS. „CMR este alaturi de medicii de familie in sustinerea cauzei lor, inclusiv in ceea ce priveste protectia pacientilor”, se precizeaza in finalul comunicatului citat.

0 comentariu

Doamne fereste ! 05-09-2010 - 07:39

Numai prin spitale nu ajunsesm, sau cu coayele atarnate prin copaci.
Buna traba au facut presedintii tarii, cand au trimis mercenari romani sa lupte prin Irak si Afganistan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult