Primarul general Nicușor Dan a declarat că municipalitatea va începe din primăvară să facă demolări în centrul istoric al Bucureștiului în cazul teraselor care nu au autorizație. Motivul: există o problemă a accesului ambulanțelor și pompierilor pe străzile înguste. În direct la Euronews România, edilul Capitalei a precizat că demolările vor avea loc și în Parcul Cișmigiu, precum și în Parcul Regele Mihai I (Parcul Herăstrău).
Invitat în emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Nicușor Dan a fost întrebat de jurnalistul Vitalie Cojocari ce se va întâmpla cu terasele din Parcul Herăstrău care sunt construite ilegal.
”Ilegalitatea lor este de două tipuri. Una care este foarte greu de întors. Faptul că ele a obținut în 2010, în 2012, în 2015 autorizații de construire pe care nu trebuia să le obțină de la Primăria Municipiului București.
Întreg parcul Herăstrău, inclusiv acea zonă este monument istoric, și în monumente istorice, competența revine primarului Municipiul București. Conform legii, dacă ai emis o autorizație, poți să ți-o contești tu singur, dar într-un an”, a precizat primarul general, la Euronews România.
Întrebat dacă poate retrage autorizațiile ce ar fi fost acordate ilegal, Nicușor Dan a explicat că municipalitatea nu poate lua o astfel de decizie cât timp autorizația a intrat ”în așa numitul circuit”.
”Dacă cineva are o autorizație de la primarul municipiului București și nimeni nu i-a contestat-o, deși o cunoștea într-un an de zile și evident că primarul și-o cunoștea, din moment ce el a emis-o, nu mai prea poți să-i faci (…)
Ei sunt în momentul de față acolo, în baza unor autorizații ilegale, a căror ilegalitate n-a constatat-o nicio instanță”; a afirmat Nicușor Dan.
În schimb, primarul general a recunoscut că în cazul teraselor construite în parcuri ”nu ai ce să le faci în cea mai mare parte a lor”.
”Probabil că sunt și extinderi sau lucruri pe care ei le-au făcut fără să aibă autorizații și pentru că sunt pe domeniul public. Pe alea putem să intrăm așa cum o să intrăm și în Cișmigiu, și o să intrăm și în și în zona Lipscani.
Dar cei mai mulți dintre ei sunt, au aceste autorizații pe care primarul le-a emis și atunci nu prea ai ce să le faci”, a mai spus edilul Capitalei.
Demolări în zona Lipscani, în Parcul Cișmigiu și în Parcul Herăstrău
De altfel, Nicușor Dan a avertizat că terasele care nu au autorizație vor fi demolate. Din primăvară, vor începe demolările în zona străzii Lipscani și vor continua în Parcul Herăstrău.
”Aceia care nu au autorizație vor fi demolați. Da, așa cum vor fi demolați cei din Lipscani și așa cum vor fi demolați cei din Cișmigiu (…)
O să începem cu Lipscaniul, pentru că acolo este și o problemă în zona Lipscani, este și o problemă de acces al pompierilor, al ambulanțelor. Străduțele sunt mai înguste și imediat o să ne ducem și în Herăstrău pe sesizările pe care le-am primit deja”, a afirmat edilul Capitalei.
Nicușor Dan, despre terasele din Herăstrău: ”Au clientelă foarte bogată”
Primarul general a mai precizat că în Parcul Herăstrău sunt zeci de terase, iar 95% au autorizație.
”De ce atrag foarte mult aceste terase? Pentru că ele au clientelă foarte bogată, e o afacere acolo, pentru că ele sunt unele între în altele și creează un ecosistem și poți să te duci dintr-o parte în alta, de aia se duc oamenii.
Pentru că toți oamenii ăștia sunt împreună și atunci cred că noi trebuie să reflectăm și planul urbanistic general pe care îl facem este o oportunitate unde putem, cu voința lor, să-i mutăm pe toți oamenii ăștia ca să eliberăm parcul”, a mai menționat Nicușor Dan, la Euronews România.
De altfel, edilul Capitalei a evidențiat că ”e greu să intre” patronii teraselor pe spațiile verzi deoarece ” regulamentul de urbanism al parcului spune că acolo e spațiu verde”.
Spre deosebire de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care cere demolarea teraselor, Nicușor Dan a punctat că ”nu există pârghie legală pentru primar pentru a demola o construcție în parc, care are deja o autorizație”.
Informaţiile publicate de <a href=”https://euronews.ro”>euronews.ro</a> pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
1 comentariu
Auzi ce zicea nea einsteinu romaniei. terasele fac parte dintr un ecosistem. ba omu asta ne reprezinta?
Comments are closed.