UPDATE 16.21
Subventiile pentru termoficare vor fi acordate mai departe si in acest an, iar anul viitor, din aprilie, se va aplica noua strategie din domeniu, la care Guvernul lucreaza in momentul de fata, a anuntat joi premierul Emil Boc, aflat pe santierul Autostrazii Transilvania.
“Subventiile pentru termoficare vor merge mai departe. Anul acesta, la fel ca anul anterior, va fi, pe de-o parte, o subventie pe care o primesc primariile la combustibil, pana la 45%, si, de asemenea, populatia primeste subventia in functie de venituri pentru caldura. Cele doua forme de subventie merg. Ceea ce am cerut Guvernului si colegilor mei care se ocupa de echipa interministeriala este sa pregateasca strategia astfel incat subventia pe viitor sa fie acordata numai celor care au nevoia sociala a fi sustinuti de la stat si a nu mai fi platita nediferentiat, asa cum s-a practicat in ultimii zece ani, in sensul in care, atunci cand ai o subventie pentru combustibil, ea se da si celor care au venituri mari si beneficiaza si cei care au venituri mari si care au venituri mici. In toamna acestui an, se va merge inca pe aceasta formula, intrucat primariile trebuie sa aiba resurse sa achizitioneze din timp combustibilul”, a declarat seful Executivului, citat de Mediafax. Scrisoarea de intentie la acordul stand-by, redactata dupa negocierile din luna august cu FMI, releva ca Guvernul s-a angajat inclusiv sa elimine subventiile la incalzire.
––––
Nivelul maxim al ajutoarelor pentru incalzire destinate populatiei ar putea creste, sustine Liviu Gadinaru, subsecretar de stat in cadrul Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
„Solutiile sunt pentru discutia cu premierul, MAI este pregatit cu toate variantele de lucru. Dupa ce le discutam cu primul-ministru, care ne poate convoca oricand, o sa vi le transmitem„, a declarat Liviu Gradinaru, in cadrul unui seminar organizat de publicatia Focus Energetic.
Gradinaru a declarat ca, in ultimele patru luni, MAI a adunat date pentru a face analize, urmand ca pe baza acestora sa aiba loc restructurarea din temelii a sistemului de termoficare, care sa-i perimta acestuia sa se intretina singur.
„Se discuta despre cresterea ajutoarelor pentru incalzire. Pe noi ne intereseaza sa mentinem un pret suportabil pentru populatie si sa producem energia termica intr-un sistem comercial in care cel care produce energia termica sa aiba niste costuri la nivelul veniturilor”, a mai spus Gradinaru.