Noi modificări la taxa auto – ce se va schimba din 2013 | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Noi modificări la taxa auto – taxă de mediu în loc de primă înmatriculare

Noi modificări la taxa auto – taxă de mediu în loc de primă înmatriculare

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Din 2013, sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat , prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu.

Noi modificări la taxa auto – taxă de mediu în loc de primă înmatriculare

Noua taxă de mediu care va înlocui actuala taxă de primă înmatriculare din 2013 va fi calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului. Taxa auto a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon, iar în ultimii ani a fost modificată de mai multe ori.

În vara acestui an, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că taxa de primă înmatriculare auto este în analiză pe baza normelor europene, dar mesajul său către grupul tehnic a fost că trebuie să se ţină cont de faptul că în România sunt şase milioane de oameni în pragul sărăciei şi trebuie să fie sprijiniţi. Atunci, premierul Ponta a declarat că Guvernul va trebui să adopte un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal, eliberând astfel instanţele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor. Potrivit mediafax, el a arătat că Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 milioane euro, reprezentând taxa percepută ilegal de fostul Executiv.

În 2011, cuantumul taxei auto a fost majorat în medie cu 45-50%, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehicule poluante, pentru ca în acest an să fie redusă cu până la 25%. În luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi. Taxa de primă vânzare trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare. Pe rolul instanţelor judecătoreşti sunt înregistrate aproximativ 80.600 dosare deschise în 2011-2012 pentru restituirea taxei de poluare auto.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult