Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE Parlamentul European se opune proiectului Rosia Montana

UPDATE Parlamentul European se opune proiectului Rosia Montana

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

. 

UPDATE 18.30

 Parlamentul European a adoptat miercuri, cu 488 de voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri, rezolutia prin care solicita Comisiei Europene interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul anului 2011.

 

  

Consiliul Judetean Alba a emis recent un nou certificat de urbanism pentru exploatarea miniera pe care Rosia Montana Gold Corporation vrea s-o realizeze in Muntii Apuseni. Este al patrulea astfel de certificat pe care-l da CJ Alba. Rosia Montana a fost vizitata recent de ministrul Mediului, dar si de cel al Economiei si de ambasadorii Canadei si Ungariei.  

  

„Investitorul sa respecte legea” 

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a vizitat recent Rosia Montana, a avut urmatorul mesaj: investitorul trebuie sa respecte toate prevederile legale, sa depuna o garantie de mediu si sa prezinte un nou certificat de urbanism pentru ca proiectul sa fie re-evaluat de institutiile statului.
La o zi distanta de vizita lui Borbely, Consiliul Judetean Alba a emis un nou certificat de urbanism. Iar de data aceasta se spera ca justitia sa nu blocheze din nou in mod „iresponsabil” statul roman, cum a spus presedintele CJ Alba Ion Dumitrel. „De trei luni de zile, de cand ni s-a solicitat un nou certificat de urbanism, CJ a ridicat mult mai multe probleme pentru ca la Alba se face administratie in mod responsabil si durabil, in folosul comunitatii si judetului. Am pus zeci si zeci de intrebari si probleme, pornind de la aspectele legate de proprietate, patrimoniu, mediu si de la deciziile judecatorilor care au anulat pana acum alte doua certificate de urbanism. Oricum, din punctul meu de vedere, cele doua certificate de urbanism au fost anulate de instanta in mod absurd. Este inadmisibil ca un certificat de urbanism sa fie anulat, dar asta a fost situatia si o tratam ca atare. Absolut toate problemele de mediu, proprietate, patrimoniu se regasesc in paginile noului certificat de urbanism care se contureaza acum”, a declarat Dumitrel.
Conform unor surse din Consiliul Judetean, certificatul vechi avea in jur de 8 pagini, cel care se contureaza acum are cateva zeci de pagini.

 

Borbely critica poluarea acida …

 

 

 

Prezent la gura fostei exploatari miniere de stat din localitate, ministrul Borbely s-a aratat nemultumit de poluarea acida de la fata locului. „Este inadmisibil, ca nimeni sa nu ia nicio masura si sa permita aceasta poluare. Este vorba de o investitie de 700.000 euro, in timp ce, conform informatiilor primite, Rosia Montana Gold Corporation a investit deja 376 milioane de dolari”, a comentat Borbely, potrivit ministerului de resort.

„Cel mai important este sa se ia o decize. Cel mai pagubos a fost in aceasta perioada, ca nu s-a luat nicio decizie. Trebuie sa se ia o decizie cat mai curand, daca nu se face investitia ce facem cu mina din Rosia Montana care si acum polueaza si atunci trebuie luate masuri de conservare. Sunt programe la Ministerul Mediului si Padurilor, prin Fondul de Mediu, care pot fi folosite pentru inchiderea iazurilor, dar trebuie luata o decizie. In momentul de fata investitorul trebuie sa parcurga toti pasii care sunt prevazuti in legislatie”, a spus ministrul

 

…si gunoaiele la tot pasul

 

In ceea ce priveste investitia László Borbely a declarat: „in momentul de fata legislatia romaneasca este suta la suta conforma cu cea a UE. Noi vom respecta foarte ferm aceste reguli si cand va fi un nou certificat de urbanism vom porni din nou analiza pachetului studiului pe mediu. Daca investitorii vor prezenta garantii, ca suta la suta nu se va polua si nu va fi nimeni pagubit, nici statul, nici locuitorii de aici, vom merge in fata Guvernului pentru ca acesta va decide avizul de mediu”.

Ministrul Mediului si Padurilor a mai subliniat in cadrul vizitei ca „statul trebuie sa decida care sunt acele zone istorice, arheologice, care trebuiesc pastrate, conservate, dupa care ar trebui luate masuri in acest sens”.

Pe de alta parte, Laszlo Borbely a criticat autoritatile locale pentru ca nu au curatat mormanele de deseuri din zona si cele depuse de-a lungul raurilor, anuntand ca va fi o prioritatea urmarirea curatirii zonei din Rosia Montana.

 

Pe de alta parte, Parlamentul European va vota, miercuri, o rezolutie referitoare la interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor pe baza de cianuri in exploatarile miniere in Uniunea Europeana, pana la sfarsitul anului, dupa cum este specificat in rezolutia comuna a celor patru grupuri politice din PE. De precizat insa ca rezolutia nu este obligatorie si nu are caracter legislativ. O evaluare a impactului utilizarii tehnologiei pe baza cianuri asupra mediului va fi realizata in 2012, a informat Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne.

 

Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia si vicepresedintele PD-L , impreuna cu Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba si prim-vicepresedintele PD-L Alba au avut o intalnire la Bucuresti, la Ministerul Economiei cu Emil Boc, Adriean Videanu, Laszlo Borbely ministrul Mediului si Padurilor, Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National, reprezentanti ai Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), precum si alti directori din Ministerul Economiei. In urma discutiilor purtate s-a conturat un calendar aproximativ al demararii proiectului, care prevede perioada de evaluare si apoi obtinerea autorizatiei de construire. Acest termen ar putea fi influentat de procedurile de evaluare a impactului asupra mediului si de indeplinirea tuturor conditiilor si normativelor europene care reglementeaza acest domeniu, potrivit informatiadealba.ro.

0 comentariu

Radu 15-07-2010 - 07:37

…. pensii si salarii nesimtite, onorabile prim-ministru !!dar ce parere aveti de salariile fostilor prefecti si subprefecti transformati in functionari si care la salarii de cel putin 5000 lei TAIE FRUNZE LA CAINI SI NUMARA GROPI ???. Dar de subventiile nesimtite acordate partidelor parlamentare ?? Astea nu sunt cheltuieli nesimtite !! Nu!! sunt normale d.p.d.v. al d-voastra ??? mai judecati!!! cate pensii si salarii ar fi fost salvate de la Ciuntire ??

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult