Acasa Actualitate-InternaSocial Noul Cod Rutier. Cât poţi bea la volan

Noul Cod Rutier. Cât poţi bea la volan

scris de D.P.
8 afisari

Premierul Victor Ponta a declarat luni, înaintea şedinţei USL, că ultimele modificări asupra Codului rutier convenite cu ministrul de Interne, Radu Stroe, prevăd suspendarea permisului pentru neplata amenzilor în termen de 30 de zile, măsură aplicabilă şi în cazul infracţiunilor.

Ponta a anunţat că a avut o ultimă discuţie cu ministrul de Interne asupra Codului rutier, urmând ca la nivelul USL să se decidă dacă actul normativ va fi promovat printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-un proiect de lege, precum şi dacă vor fi aduse alte modificări.

Ponta a precizat că în cazul celor cu amenzi neplătite în termen de 30 de zile li se va suspenda permisul de conducere până la plata amenzii.

„Era o problemă de aplicare în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o şi-i suspendam permisul. Am găsit o soluţie pe care o discutăm şi cu domnul Chiţoiu, cu un cont unic, şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică la 30 de zile după că în acel cont unic nu s-a plătit amenda”, a explicat premierul.

Premierul a precizat că una dintre principalele prevederi modificate vizează prevederea din lege care îi obliga pe judecători şi procurori să îl lase pe şoferul care a comis o infracţiune să conducă în continuare.

„Am modificat acest lucru şi numai şi numai în situaţiile în care procurorul şi judecătorul constată că nu se prezintă pericol pentru circulaţia pe drumurile publice să mai prelungeşte permisul. Mai pe româneşte, cel care a comis un accident, a omorât pe cineva, să nu poate să mai conducă până nu se termină procesul, să nu mai conducă din momentul în care s-a produs accidentul”, a explicat Ponta.

Ponta a susţinut că a aplicat regulile europene în ceea ce priveşte consumul de alcool.

„Până la 0,2 (miligrame alcool pur în aerul expirat – n.r.) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau… Dar de la 0,5 în sus – nu 0,8 – să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa – până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă la un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune”, a anunţat Ponta.

2 comentarii

pathfinder 07-10-2013 - 16:22

„Cât poţi bea la volan”?!?
La volan e mai greu sa bei.
Cat ai baut inainte sa te urci la volan e problema…

IngerAlbastru 07-10-2013 - 20:59

Se poate bea la volan si inca foarte bine!!! Eu asa am fost implicat intr-un accident in tinerete in Romania ca soferul firmei care bea din sticla de apa minerala
… tuica, eu credeam ca e apa!!! si eram 3 in masina care s-a rasturnat intr-o mlastina pe 6 decembrie pe la ora pranzului chiar la limita capitalei, mergeam cu
planurile de anul viitor la minister!!! Eu n-am patit nimic decat durerei teribile in gat dar soferul a aramas fara dinti si cu toate oasele rupte ca si celalalt coleg care la fel era beat chior. Inca n-am citit articolul sa vad unde bate Poanta cu asta!!!
Astept cand se scrie cati ai voie sa omori beat la volan si nu patesti nimic!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult