Acasa rss 1asig Noul Guvern forțează introducerea limbii materne în instituții

Noul Guvern forțează introducerea limbii materne în instituții

scris de C.S.
2 afisari

Noul Guvern Ponta III forțează adoptarea unui cadru legal pentru utilizarea limbii materne în structurile administraţiei locale. Obiectivul apare în programul de guvernare aprobat ieri, la capitolulul „Minorităţi”.

Ponta forțează introducerea limbii materne în instituții.

„Guvernul României se va implica pentru asigurarea dreptului de a-şi păstra şi dezvolta liber exprimarea identităţii etnice pentru toţi cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale, astfel încât să se poată manifesta pe deplin în viaţa publică, în administraţie şi justiţie, în sfera culturii, limbii, religiei, educaţiei, vieţii publice, în conformitate cu Constituţia României, cu angajamentele României în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum şi cu documentele europene şi internaţionale în materie. Vor fi stimulate efortul comun şi dialogul cu minorităţile naţionale în vederea îmbunătăţirii actului decizional şi afirmării identităţii etnice”, se arată în comument.

Direcţiile de acţiune menţionat prevăd crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne în structurile deconcentrate ale statului, faptul că se vor lua măsuri guvernamentale, inclusiv acte normative pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, faptul că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România. În ceea ce priveşte aspectele instituţionale, se menţionează că Guvernul va sprijini (financiar) în mod corespunzător Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN).

De asemenea, în document este menţionată continuarea şi consolidarea protecţiei sectoriale a drepturilor minorităţilor naţionale, în acord cu cerinţele integrării României în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă: Aplicarea legii educaţiei privind învăţământul în limbile minorităţilor naţionale; Consolidarea cadrului instituţional necesar reprezentării proporţionale şi consultării politice a minorităţilor la nivel legislativ şi executiv, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local; Se va ţine cont de tradiţiile, cultura diferitelor zone ale ţării la reorganizarea administrativă; Finanţarea unor programe de dezvoltare culturală şi interculturală specifice, atât la nivel comunitar, cât şi la nivel naţional.

Documentul prevede, de asemenea, asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel naţional. În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei.

Programul prevede şi asigurarea condiţiilor pentru conservarea şi dezvoltarea patrimoniului confesional, în contextul respectului pentru principiile libertăţii de conştiinţă şi pluralismului religios.

11 comentarii

BULA 07-03-2014 - 14:04

Romanii cum se vor descurca in tara lor, sa invete maghiara ? Romania nu e stat national unitar ?

neacsum 07-03-2014 - 15:50

Nu mai este de mult, de can a fost admis UDMR in Parlament si de cand a devenit arbitru in batalia pentru ciolan. Am ajuns ca legile tarii sa fie dictate de minoritati, ca sa se poata tine in scaun niste tradatori.

pathfinder 07-03-2014 - 15:54

Pe cine au tradat?

ads 07-03-2014 - 16:50

Pe tine.

pathfinder 07-03-2014 - 16:57

Gresit!

jorj 07-03-2014 - 17:02

so futa pe masa mai e putin si ma obliga sa vorbesc ungureste poate doar ca HANS doar la mitraliera

UnUL 09-03-2014 - 19:10

Fiind român, a mea e gata introdusă.

Antibasistul 09-03-2014 - 19:30

Tu esti evreu-bozgor, nu roman!

UnUL 09-03-2014 - 21:46

Altă părere tâmpită de-a ta. Dacă într-o zi voi găsi în postările tale o părere inteligentă, cred ca o se leșin pe loc de emoție.

Antibasistul 09-03-2014 - 21:55

NU MERIȚI NUMELE DE OM, CA TOTI BASISTII!!!!!!!

UnUL 09-03-2014 - 22:00

Nu răcni în halul ăsta că dai în apoplexie – spre marea bucurie a celor ce te cunosc!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult