Acasa Actualitate-InternaSocial Noul sistem de compensare a medicamentelor condamna la moarte mii de pacienti

Noul sistem de compensare a medicamentelor condamna la moarte mii de pacienti

scris de Ziua Veche
6 afisari

 

.Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a constatat cu ingrijorare ca intentia manifestata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor este pe cale sa devina realitate.


„Deşi preşedintele CNAS ne-a dat nenumarate asigurari ca pacientii cronici nu vor fi afectati de noul sistem, inclusiv sambata trecuta cand a venit in randul nostru la Conferinta Nationala a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, realitatea arata altceva. Am fost din nou mintiti”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte COPAC.

Potrivit unui calculator a contributiei personale a fiecarui pacient, instalat pe site-ul CNAS la unele medicamente gratuite din programele de hepatita, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplica coplata.
Astfel, in cazul unui medicament pe hepatita cu substanta activa RIBAVIRINUM cu pretul de 15,8 lei, valoarea compensata este de doar 2,98 lei, iar contributia pacientului de 12,82 lei. Mentionam ca acesta este pretul unei doze, iar un pacient cu hepatita are nevoie (in functie de schema terapeutica aprobata de casa de asigurari de sanatate) de 4-6 pastile pe zi.
Un calcul simplu arata ca in acest caz, pacientul trebuie sa plateasca pe luna (doar pentru acest medicament) minimum 1538 lei.
Pentru un medicament cu substanta activa TACROLIMUSUM necesar unui pacient transplantat, in doza de 1 mg are un pret de 8,68 lei, din care valoarea compensata este de 4,9 lei, iar contributia pacientului de 3,78 lei. Un pacient transplantat are nevoie de o doza zilnica cuprinsa intre 4,5 g şi 8 g. Tot in cazul programului de transplant, in cazul medicamentului cu substanta activa POSACONAZOLUM, doza 40 mg, cu pretul maxim de 2974 lei, valoarea compensata este de 49,89 lei, iar contributia pacientului de 2924 lei.
O insulina cu substanta activa INSULINUM ASPART cu pretul de 34,24 lei, valoarea compensata este de 24,21 lei, iar contributia personala de 10 lei.
‘Aplicarea acestui sistem de compensare va determina, majoritatea pacientilor sa renunte la tratament pentru ca nu işi vor putea perminte sa plateasca. Solicitam public CNAS sa renunte la acest sistem criminal care va conduce la moarte sute de mii de pacienti!’, a adaugat Cezar Irimia.

0 comentariu

Zoro 07-09-2010 - 13:17

nu puteti face kk de foame si visati la spatii de influenta.
influenta se face cu bani imbecililor

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult