Acasa Actualitate-InternaSocial Numarul de urgenta 112 din Bulgaria ofera servicii in limba romana

Numarul de urgenta 112 din Bulgaria ofera servicii in limba romana

scris de M.A.
2 afisari

Numărul de urgenţă 112 din Bulgaria oferă servicii în limba română. Una dintre angajatele centrului regional de gestionare a apelurilor de urgenţă din oraşul Ruse este vorbitoare de limba română şi toate apelurile care provin de pe cartele mobile româneşti se redirecţionează spre Ruse, indiferent din ce parte a Bulgariei ar proveni.

Numarul de urgenta 112 din Bulgaria ofera servicii in limba romana

Foto: bulgaria.actualno.com

 Românii primesc ajutor în limba română doar dacă operatorul care vorbeşte limba română este de serviciu, dacă nu, trebuie să se descurce într-o limbă de circulaţie internaţională, transmite Agerpres.

‘Treceam prin Bulgaria, când, la 70 de kilometri din Sofia, motorul maşinii mele s-a oprit şi nu am putut să ne continuăm călătoria. Aveam nevoie de tractare, dar nu cunoşteam pe nimeni în Bulgaria şi nu ştiam cui să ne adresăm. Am apelat numărul de urgenţă 112 şi am rămas foarte surprinşi că operatorul ne-a răspuns în limba română. La început, am crezut că vorbesc cu o româncă, dar apoi mi-am dat seama că femeia era bulgăroiacă, dar ştia foarte bine limba română. Aceasta ne-a ajutat să intrăm în legătura cu o companie de tractare, cu ajutorul căreia am ajuns la un service la Sofia’, afirmă un şofer român, care recunoaşte că a rămas încântat de serviciile oferite de centrul de urgenţă 112 din Bulgaria.

‘Asemenea apeluri nu sunt deloc rare şi pot să spun că nu trece nicio zi de lucru în care să nu ne apelează români’, a declarat pentru Agerpres, Petrana Hristova, angajata centrului 112 care este vorbitoare de limba română. Cele mai multe apeluri de la români sunt legate de probleme cu telefoanele mobile, susţine Hristova. Se întâmplă des ca, după ce traversează frontiera, vreun român să constate că nu mai poate folosi telefonul său mobil şi să apeleze la 112. În aceste cazuri, eu îi explic persoanei respective că ar fi trebuit să-şi activeze serviciul roaming înainte de a părăsi România şi îi sfătuiesc să-şi achiziţioneze o cartelă bulgărească dacă vor să-şi folosească telefonul pe durata şederii lor în Bulgaria, spune Hristova. Un alt mare număr de apeluri sunt legate de probleme cu casele de schimb valutar. Sunt mulţi turişti români care sună la 112, susţinând că au fost înşelaţi în casele de schimb valutar de pe litoralul bulgăresc. În aceste cazuri, ne interesăm ce s-a întâmplat şi apelăm poliţia economică care anchetează fiecare caz, notează reprezentanţii centrului 112 din Ruse.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult