Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj O aşchie din „10 Prăjini” la Târgovişte

O aşchie din „10 Prăjini” la Târgovişte

scris de Teodor Seran
8 afisari

În Piaţa Mare din Târgovişte, o fanfară constituită ad-hoc, desprinsă din formaţia „10 Prăjini” din judeţul Iaşi, face spectacol.

fanfara 10 prajiniFormaţia este alcătuită din moldoveni îmbrăcaţi destul de pestriţ, înarmaţi cu toate instrumentele specifice unei fanfare, inclusiv o tobă uriaşă. Melodiile sunt cântate în forţă, prelucrate în ritm moldovenesc, rapid, chiar dacă sunt la origine valsuri sau tangouri. Nu lipsesc celebrele hit-uri populare cum ar fi: „Mărioară de la munte”, „Ionel, Ionelule!”, „Fecioreasca de pe Mureş” sau „Savetucă ieşi la poartă!”. Cumpărătorii se amuză şi uită să mai plece de lângă fanfara insolită formată din muzicanţi fără uniforme şi fără ştaif, venită parcă din fundul grădinii, chemată de tanti Saveta să cânte de voie bună. În aer se simte prezenţa unei bucurii colective care reuşeşte să alunge tristeţea care stăpâneşte chipurile oamenilor, stresaţi de sărăcie, de creşterea preţurilor şi de frigul iernii. Din când în când din grupul ascultătorilor se desprinde câte un om, sau un copil, care lasă să cadă într-o ladă de carton câte o bancnotă de un leu mototolită. Nababi care să arunce bancnote de cinci lei, nu prea există. „Prăjinarii” nu se supără. E bine şi aşa! Dar din dar se face Raiul! O undă aproape imperceptibilă de fericire se scurge din piaţă către cartierele din jur, intrând în sufletele triste sau vesele şi alungând grijile care apar la fiecare început de an. „Am jurat de mii de ori/ Să nu îţi mai scriu scrisori! Leano, Lenuţa mea!”, cântă cu foc fanfara de la Iaşi. Ţigăncile florăsese din piaţă se amuză teribil, parcă ar auzi pentru prima dată melodia. Lenuţele mai în vârstă din piaţă şi de pe Bulevardul Independenţei zâmbesc. Ehee! Ce de scrisori mai primeau în tinereţe! Acum, nici scrisori de dragoste nu mai există. Zâmbesc Lenuţele nostalgic, zâmbeşte şi târgul amorţit de frig, moldovenii cântă în draci, umflându-şi obrajii, privitorii dansează pe loc şi iarna trebuie să fugă pentru moment din piaţă alungată de atmosfera supraîncălzită. La „10 Prăjini” un strop de fericire costă o bancnotă mică, verde şi mototolită de un leu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult