Acasa Actualitate-InternaSocial O fostă fabrică de ulei din complexul Moara lui Assan a luat foc

O fostă fabrică de ulei din complexul Moara lui Assan a luat foc

scris de Laurentiu Banches
18 afisari

Prima moară cu aburi din România, Moara lui Assan, a fost cuprinsă de flăcări joi, 7 iunie, fiind posibil ca incendiul să fi fost produs de o mână criminală.

Incendiu la Moara lui Assan (foto:captura Realitatea TV)

La faţa locului au fost dispuse 3 autospeciale de pompieri care au încercat să stingă flăcările ce au cuprins acoperişul fostei fabrici de ulei, cu apă şi spumă, intervanţia echipajului de descarcere şi de prim ajutor nefiind necesară, din moment ce primele informaţii indică faptul că nu se afla nimeni în clădirea-monument. Purtătorul de cuvânt al Sectorului 2, Anatol Albu, a declarat la realitatea TV că incendiul a fost cel mai probabil produs de oamenii străzii care locuiesc în această clădire, însă sunt voci care există persoane, precum Stelian Tănase, care e de părere că în spatele incendiului s-ar putea afla interese imobiliare. Totodată, lectorul la Universitatea de Arhitectură Bucureşti, Irina Iamandescu a anunţat tot la realitatea tv că în zona în care s-a produs incendiul „nu există materiale inflamabile”, astfel că „probabil că este vorba de o persoană rău-intenţionată care a urcat până acolo şi a provocat incendiul”.

Moara lui Assan, construită în anul 1853, este prima moară cu aburi din România şi totodată prima clădire industrială din România, ea fiind situată în zona Obor-Lizeanu. Moara lui Assan este clasificată în evidențele Ministerului Culturii și Cultelor ca fiind monument istoric de valoare națională și face parte din patrimoniul industrial.

Aceasta nu este prima dată când complexul de clădiri a suferit două distrugeri semnificative. În mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii, în timp ce în prima zi a anului, acoperişul construcţiei, în care se petrec o parte din poveştirile lui Mircea Cărtărescu din volumul său „Nostalgia”, a căzut odată cu unul dintre pereţi. Atunci prăbuşirea a fost cel mai probabil provocată de furturile de materiale produse de oameni ai străzii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult