Acasa Actualitate-InternaSocial O noapte in casa lui Stalin de la Soci costa 30 de euro

O noapte in casa lui Stalin de la Soci costa 30 de euro

scris de Ziua Veche
17 afisari

 

.O parte importanta a vietii secrete a fostului lider sovietic Iosif Visarionovici Stalin poate fi cunoscuta de catre cei care doresc sa locuiasca, in perioada verii, la casa sa de vacanta din statiunea Soci aflata pe malul Marii Negre.


Casa in care Stalin isi petrecea trei luni pe an – perioada august-octombrie – are 12 camere puse la dispozitia turistilor, cu confort de cinci stele, si este vopsita in verde pentru a fi camuflata impotriva eventualelor atentate. Casa este situata in regiunea Selenaia Rosa (Grota Verde) din Soci si are vedere la Marea Neagra tocmai de pe terasa din care Iosif Visarionovici Stalin isi bea ceaiul in fiecare dupa-amiaza.

Fosta locuinta de vara a lui Stalin este o adevarata fortareata, avand intact interiorul din lemn, parchetul original si mobilierul fostului sef de stat. si drumul pana la casa de vacanta este unul spectaculos, ingust si cu multe serpentine. In biroul de lucru, turistii se pot fotografia alaturi de statuia din ceara a lui Stalin, in marime naturala, si pot vedeta intacte obiectele de lucru ale acestuia, langa patul unde fostul presedinte se odihnea in timpul dupa-amiazelor.

.Alaturi de biroul lui Stalin se afla sala de biliard si masa originala, unde Stalin ii provoca pe invitatii sai la o partida, avand un tac preferat care ii purta noroc. Masa si piesele de biliard au fost confectionate special pentru Stalin de fabrica de specialitate Iacoba Gota. Din holul principal al locuintei se poate intra la piscina, iar pe pereti se afla oglinzi venetiene, covoarele si draperiile fiind, de asemenea, originale. La etaj, turistii pot vizita dormitorul lui Stalin, alaturi de cel al fiului sau, Vasili, intre acestea fiind camera fostului sef al garzilor de paza prezidentiale. De altfel, din motive de securitate, se pare ca niciodata nu s-a stiut cu exactitate camera in care a dormit Stalin. De pe peretii casei de vacanta, acum hotel de cinci stele, nu lipsesc pozele de familie, dar si o serie de fotografii ale lui Stalin cu fosti presedinti ai lumii din acea perioada. La intrarea in casa, pe una dintre terase, se afla masa originala de sah, piesele din lemn avand o marime de peste 10 centimetri.

 

 

.Vegetatia este luxurianta, iar casa este flancata de brazi si stejari, cei mai multi dintre acestia fiind plantati odata cu ridicarea locuintei de vacanta. Astfel ca, cei care doresc sa se bucure de aerul curat al regiunii si sa admire marea, o pot face de pe terasele fiecarei camere de la etaj, pe care se afla canapelele si scaunele preferate de Stalin confectionate din paie impletite. Scarile sunt confectionate din lemn masiv. Cei care viziteaza sau aleg sa doarma la casa de vacanta a lui Stalin pot cunoaste o parte a vietii si obiceiurilor sale, precum si a placerilor culinare ale fostului presedinte. De exemplu, putini sunt cei care stiu ca Stalin prefera in mod deosebit vinul alb de Pietroasele pe care il primea din Romania. In sala de conferinte, troneaza un urias semineu, deasupra caruia se afla tabloul lui Stalin, langa acestea fiind o pendula care s-a oprit la ora 12,00. Preturile pentru o noapte de cazare pornesc de la 30 de euro si oscileaza in functie de serviciile oferite, existand un restaurant propriu cu bucatarie traditionala ruseasca.

 

FOTO: EUROPEAN HERITAGE LIBRARY

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult