Acasa Actualitate-InternaSocial Observatorul Preturilor ar putea „anihila” majorarea TVA

Observatorul Preturilor ar putea „anihila” majorarea TVA

scris de Ziua Veche
0 afisari

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, sustine ca infiintarea Observatorului Preturilor reprezinta „o masura de natura administrativa si preventiva pentru corecta informare a cetateanului, pentru ca acesta sa poata lua deciziile cele mai corecte” la achizitionarea unui produs.


 

Aparitia Observatorului va putea identifica, de asemenea, eventuale practici neconcurentiale ale agentilor economici. Ministrul a mai spus ca cetatenii care doresc sa se informeze despre preturile la o serie de produse, vor avea posibilitatea sa o faca printr-un portal. Va fi, de asemenea, si o linie verde pentru informarea cetateniilor, Videanu sustine ca pentru infiintarea acestui portal, costurile sunt „minimale”. De asemenea, nu vor fi angajati oameni in plus pentru infiintarea acestui observator, deoarece vor fi folositi specialistii care exista deja la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), institutie afalta in coordonarea Ministerului Economiei.

Adriean Videanu a anuntat, recent, ca ANPC lucreaza la un observator al preturilor, sistem care a fost aplicat, in opinia sa cu succes, si in Grecia. „As vrea sa lamuresc demersul nostru legat de Observatorul Preturilor. Nicio autoritate a statului nu va interveni in decizia unui comerciant sau a unui consumator, daca acestia respecta legea. Este o masura de natura administrativa si preventiva pentru corecta informare a cetateanului, pentru a lua deciziile cele mai corecte. In perioada de criza pot sa apara speculatii in piata. Cred ca va avea eficienta scontata”, a spus Videanu. El a precizat ca, intr-o prima etapa, se vor publica preturile la produsele de baza, gen paine, lapte etc. In etape viitoare, vor fi publicate si preturile la marfuri nealimentare si chiar servicii. El este de parere ca se va crea o competitie reala intre lanturile de magazine, intre producatori si importatori, ceea ce ar putea determina o diminuare a preturilor. „In Grecia, dupa aparitia unei institutii asemanatoare, preturile medii au scazut cu aproximativ 7%”.

 „Unitatea de masura” a inflatiei este indicepe preturilor de consum (IPC). Prin majorarea cotei de TVA de la 19% la 24%, preturile de consum, inevitabil, vor creste. Daca solutia Observatorului Preturilor va avea efectul scontat, de reducere a preturilor ca in Grecia, inflatia s-ar putea sa nu creasca la circa 8% (cat sunt noile estimari ale Bancii Nationale). Ceea ce inseamna, de fapt, ca efectul majorarii TVA va fi minim in buzunarele romanilor, dar si in tintele BNR (banca centrala si-a fixat pentru acest an o inflatie de 3,%%, plus/minus un punct procentual).

Conform ministrului Videanu, proiectul privind infiintarea Observatorului Preturilor este in evaluare de ANPC, iar prevederile lui vor fi discutate cu marii retaileri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult