Acasa Actualitate-InternaSocial Oncologii se revoltă în numele bolnavilor de cancer

Oncologii se revoltă în numele bolnavilor de cancer

scris de C.P.
6 afisari

Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a adresat o Scrisoare deschisă ministrului sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Colegiului Medicilor din România (CMR).

Prof. Dr. Florinel Bădulescu

În scrisoarea deschisă se arată între altele lipsa unor medicamente de pe piaţa farmaceutică respectiv Dacarbazina, Bleomicin, Vinblastina, Dactinomicina şi a altor medicamente oncologie ieftine ca Tisplatin, Tamoxifen şi se solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale reglementarea acestei probleme pentru a putea respecta protocoalele terapeutice. Scrisoare a fost adoptată în urma întâlnirii de sâmbătă pe tema problemelor legate de medicamente specifice oncologice şi circuitul acestora. Preşedintele societăţii, prof. dr. Florinel Bădulescu, a subliniat că lipsa citostaticelor de bază din protocoalele terapeutice care sunt ieftine pun probleme.

El a accentuat că sunt ghiduri terapeutice care trebuie respectate. ‘Nu trebuie să tratăm bolnavii în funcţie de ce avem, ci conform protocoalelor terapeutice’, a spus preşedintele societăţii. El a adăugat că problemele sunt foarte grave de şapte ani, iar Programul de cancer trebuie să însemne şi profilaxie primară, secundară aşa cum prevedea Ordinul 760/2003 care presupune depistarea precoce a cancerului, dar care nu este aplicat.
Prof. dr. Florinel Bădulescu a mai spus că nu se respectă ghidurile de standardizare, de cele mai multe ori, pacienţii nu au acces la RMN, computer tomograf şi PET/CT. Potrivit specialistului, situaţia nu este mai bună nici în domeniul radioterapiei, nu se ştie unde funcţionează şi câte aparate funcţionează şi mulţi pacienţi pleacă în străinătate pentru iradiere, pe sume mari. Profesorul Bădulescu a subliniat necesitatea existenţei unui program coerent în acest domeniu şi organizarea mai multor centre de paliaţie. În ceea ce priveşte tratamentele cu medicamente, prof. Florinel Bădulescu a semnalat faptul că o serie de medicamente din ghidurile terapeutice au fost scoase din CANAMED.
La rândul său, directorul Spitalului Judeţean Suceava, dr. Doina Elena Ganea, a făcut atras atenţia că nu se implementează un screening şi nu se face profilaxie pentru anumite forme de cancer care ar putea fi prevenite, de exemplu cel de col uterin şi cel mamar. În opinia sa, trebuie o anumite strategie care să includă inclusiv screeningul pentru a depista din timp aceste afecţiuni. Ea a subliniat că ar fi benefic dacă ghidurile publicate ar fi realmente cele care permit aplicarea lor.
Membrii SNOMR au mai adus în discuţie, în conferinţa de presă de duminică, şi faptul că există foarte multă birocraţie care face ca să se reducă timpul acordat consultaţiei.În opinia acestora, Casa de Asigurări ar trebui să reducă această birocraţie şi să permită medicilor să se ocupe mai mult de actul medical.

1 comentariu

Ioan Gheorghe Ratiu 04-03-2012 - 14:50

Din pacate tot ce spune domnul profesor Badulescu este perfect credibil deoarece dansul este specialist practician recunoscut si respectat in domeniul oncologiei medicale. Dansul reprezinta o societate nationala profesionala, nepolitizata care protejeaza atat medicii oncologi cat si bolnavii. Trebuie ascultat cu respectul cuvenit!
Stimate domnule ,familia noastra va multumeste pentru abnegatia si forta dovedita in lupta cu racilele sistemului de sanatate romanesc in general si in domeniul oncologic in special.
Fam. Ratiu, Brasov

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult