Acasa Actualitate-InternaSocial Ordonanţa a fost abrogată, protestele continuă

Ordonanţa a fost abrogată, protestele continuă

scris de C.S.
18 afisari

UPDATE – Sute de mii de persoane au participat la manifestațiile antiguvernamentale din Capitală și din țară, pentru a șasea zi consecutiv, după abrogarea OUG 13/2017.

protest piata victorieiManifestația de la Piața Victoriei din Capitală s-a încheiat după miezul nopții, fiind cea de-a șasea zi când oamenii s-au adunat să protesteze în fața Guvernului.

După ora 22,00, foarte mulți dintre manifestanți au început să se retragă.

Spre finalul protestului, o tânără a fost preluată de un echipaj SMURD. Medicii au constatat că avea o ușoară hipotermie.

Ordonanța de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală a fost publicată duminică în Monitorul Oficial.

sedinta de guvernÎn ordonanța de urgență numărul 14, care a fost adoptată de Guvern în ședința de duminică, se precizează că OUG nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial din 1 februarie, se abrogă.

Potrivit noului act normativ, în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanță, dacă se mențin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depășească 60 de zile.

Ordonanța de urgență a fost adoptată „având în vedere faptul că, de la publicarea în Monitorul Oficial (…) din 1 februarie 2017 a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/ 2017 (…) și până în prezent au existat foarte multe reacții, nu numai în ceea ce privește fondul actului normativ, dar și în ceea ce privește modalitatea de adoptare a acestuia”.

De asemenea, OUG de abrogare a fost adoptată având în vedere faptul că aceste reacții vin atât din partea instituțiilor sistemului judiciar — Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public, cât și din partea altor autorități ale statului — Președintele României, Avocatul Poporului.

În OUG se mai spune că actul normativ menționat „a suscitat un real interes în rândul cetățenilor României, aceștia înțelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică efectuată în perioada prealabilă adoptării lui, dar și prin susținerea ideilor în cadrul unor manifestări publice care au fost prezente pe întreg teritoriul țării și în unele orașe din străinătate”.

De asemenea, potrivit actului normativ, s-a observat că „puternica reacție a cetățenilor români a vizat în special insuficienta dezbatere a soluțiilor de interes pentru întreaga comunitate, solicitând, pe cale de consecință, o dezbatere mai amplă a soluțiilor în cadrul Parlamentului”.

OUG a fost aprobată și constatându-se că, „în acest moment, pe fondul tensiunilor create ca urmare a adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/ 2017 există un pericol real de dezbinare a societății, în contextul general de neînțelegere, cu consecințe asupra climatului general de stabilitate a societății și recunoscând și respectând în egală măsură exercitarea democrației în toate formele sale”.

În actul normativ se mai spune că s-a observat că „tensiunile existente pot fi înlăturate prin abrogarea expresă și imediată a acelor texte care au suscitat reacțiile masive menționate, ceea ce presupune, din punct de vedere tehnic, o intervenție expresă asupra textelor din Codul de procedură penală care intraseră deja în vigoare, astfel încât acestea să revină la forma avută înainte de adoptarea ordonanței menționate, urmând ca ele să se aplice, din nou, ținându-se seama de deciziile Curții Constituționale nr. 586/2016 și nr. 614/2016”.

În OUG se mai afirmă că s-a apreciat că „doar o abrogare expresă și de urgență a textelor, în special cele privind Codul penal, intens criticate, este de natură a readuce starea de echilibru în societatea românească și de a permite reinstalarea unui dialog constant și constructiv”.

OUG adoptată duminică de Executiv intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Ordonanța de urgență este semnată de premierul Sorin Grindeanu și contrasemnată de ministrul Justiției, Florin Iordache, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Aproximativ 8.000 de persoane, potrivit unor surse oficiale, protestează în Piața Victoriei și scandează lozinci împotriva Guvernului.

Manifestanții cer demisia Executivului, dar și alegeri anticipate. Ei afișează pancarte pe care scrie „Până și scepticii cred că se poate”, „Dragnea, i-ați bocceluța în spate!”, „We R The Champions!” „Nu vrem hoți în țară!”, „The more laws, the less justice — Cicero”, „Alte măști, aceeași piesă”, „Când ne numărați, adunați + 64!!! #Colectiv”, „Nu mai vreau să plec. Plecați voi!”, „Pe noi ne manipulează conștiința”, „Fără violență. OUG 13 ciorbă de bullshit #rezist”, „Demisia Guvernului”, „Roiu’!”, Ploieștiul este în piață, anulați și plecați spre est”, „Jos Guvernul hoților și corupților. Zero încredere”, „Plecați!”, „Nu OUG”, „Timișoara este aici”, „Copii revoluției sunt aici”, „Copii voștri vor fi liberi!”, „Anulare OUG”.

Zece membri ai unei trupe de percuționiști au cântat duminică la protestul din Piața Victoria împotriva ordonanței de modificarea Codurilor penale.

„Nu solicităm absolut nimic, noi am venit să-i susținem pe acești oameni (n. r. — protestatari) (…) Noi cântăm. Nu este un spectacol, este un protest” a spus Nicu Dumitrescu, unul dintre membrii trupei.

Vlad Burcea, un alt membru al trupei, a spus că a venit pentru a-i susține pe oamenii care au protestat zilele trecute și pe cei care sunt în prezent în Piață.

De asemenea, protestatarii au afișat un banner uriaș, cu o lungime de peste zece metri, pe care scrie „Ați reușit… Ne-ați unit!”.

O persoană care afla în Piața Victoriei a avut nevoie de unele îngrijiri medicale din partea SMURD.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat pentru AGERPRES că persoana nu prezenta probleme grave.

În context, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a spus că la secția de poliție au fost conduse trei persoane, pentru a se investiga cazul.

Cornel Sain, unul dintre protestatari, a venit cu steagul Americii. „Este modul meu de a mulțumi Ambasadei Americii la București și ambasadorului în exercițiu pentru modalitatea în care s-a implicat în rezolvarea acestei crize și pentru susținerea celor din piață. (…) În momentul în care îți permiți ca guvernant să ai o astfel de atitudine față de atâția oameni, zile în șir, o atitudine de sfidare, retragerea OUG 13/2017 nu este suficientă. Astfel de oameni nu au ce să caute la conducerea unei națiuni (…). Credibilitatea acestei echipe este compromisă. Altă echipă la Palatul Victoria!”, și-a motivat decizia el.

David Stoica, protestatar din Ploiești, a spus că toată clasa politică din România trebuie să înțeleagă că în Parlament nu trebuie să existe suspiciuni de infracționalitate și condamnați penal care să conducă.

Protest în fața Palatului Cotroceni

protest cotroceniCirculația a fost restricționată pe un sens pe Bulevardul Gheorghe Marinescu, în zona în care se desfășoară o acțiune de protest, în fața Palatul Cotroceni.

Zona în care se află peste 500 de protestatari, potrivit unor surse oficiale, a fost încercuită cu garduri de către jandarmi.

Un protestatar a fost luat din rândul mulțimii de către jandarmi, după ce alții au susținut că bărbatul respectiv ar fi încercat să îi agite și că i-a lovit cu zăpadă.

Manifestanții au steaguri tricolore și pancarte cu sloganurile: „Jos labele de pe Grindeanu!”, „Trădător de țară!”, „Demisia!”, „Eu gândesc, am mintea mea, nu mă poți manipula”, „Constituția spune Președinte mediator, nu agitator”, „Domnule Președinte, am votat PSD, dar nu sunt ciuma roșie, prin urmare ascultați strada: demisia!”, „Respectați-ne votul”, „Susțin guvernul legitim”.

Oamenii strigă „Jos Iohannis!”, „Demisia!”, ”Și noi suntem români!”, „Jos cu dezbinarea!”, „Bucureșteni, veniți la Cotroceni”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult