Acasa Actualitate-InternaSocial Organizatiile media acuza comportamentul jurnalistic iresponsabil in cazul mortii Madalinei Manole

Organizatiile media acuza comportamentul jurnalistic iresponsabil in cazul mortii Madalinei Manole

scris de Ziua Veche
7 afisari

 

 

.Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Patronala a Editorilor Locali (APEL), Asociatia Profesionistilor din Presa Clujeana (APPC), Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania (UJMR) si Conventia Organizatiilor de Media (COM) condamna cu fermitate modul agresiv, iresponsabil si lipsit de deontologie in care unele medii romanesti au tratat cazul mortii cantaretei Madalina Manole.


Dincolo de nesocotirea dreptului la viata privata si a respectului datorat persoanei decedate, unii jurnalisti au incalcat brutal normele etice in ceea ce priveste relatarea jurnalistica in cazuri de sinucidere. Consideram ca deosebit de periculoasa si iresponsabila detalierea procedeului presupusei sinucideri, mergand pana la prezentarea publica a substantei chimice utilizate si a produsului comercial care o contine”, se precizeaza intr-un comunicat al organizatiilor enumerate mai sus.


Conform articolului 12 din Codul deontologic unic al jurnalistlui, “Jurnalistul va evita descrierea detaliata de tehnici si metode infractionale, tehnici suicidale, vicii si nu va utiliza imagini violente si alte elemente morbide. De asemenea, jurnalistul va evita sa provoace, sa promoveze si sa dezvolte subiecte de presa pe marginea unor evenimente morbide. (…)”.

Nu in ultimul rand, consideratiunile pseudo-psihologice prezentate public drept „opinii” nu tin cont de aspectele patologice ale sinuciderii, ca manifestare a unei posibile depresii, plasand in mod automat vinovatia asupra victimei.

“Facem apel la factorii de raspundere editoriala sa puna capat practicilor de exploatare senzationalista a unor drame personale, chiar daca ele aduc in prim planul atentiei publice personalitati care se bucura de notorietate. Consideram ca astfel de practici sunt daunatoare atat pentru public, cat si pentru profesia jurnalistica, aflata in pierdere de credibilitate”, se afirma in incheierea comunicatului.

0 comentariu

geek-a-contra 22-07-2010 - 06:36

adinc….

atit de adinc incit nu merita sa fie dezgropat.

pirsane, scrii la norma de rinduri? sau nu mai aveati ce pune intr-un ziar si asa saracut in idei si articole?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult