Acasa Actualitate-InternaSocial Pachetul de servicii medicale de bază intră în vigoare la 1 aprilie

Pachetul de servicii medicale de bază intră în vigoare la 1 aprilie

scris de C.S.
4 afisari

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a confirmat data de 1 aprilie ca termen pentru intrarea în vigoare a noului pachet de servicii mediale de bază. Programele naţionale de sănătate şi pachetul minimal vor fi valabile de la 1 august 2014, respectiv 1 ianuarie 2015.

Pachetul de servicii medicale de bază intră în vigoare la 1 aprilie.

„Introducerea pachetului de bază va face ordine în sistem uşor, uşor. Tot mai multe servicii se vor transfera spre ambulatoriul de specialitate, mai ales cel al spitalelor publice, unde fie lipseşte, fie nu este utilizat pentru că nimeni nu doreşte acest lucru. Pachetul aşază o serie de servicii medicale, de unde nu trebuie şi unde se dau bani mulţi, în servicii care se acordă cum trebuie, cu eficienţă. Astfel, vom avea mai puţini bani deturnaţi şi mai mulţi bani cheltuiţi chibzuit, a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Nicolăescu, economiile care se vor face prin implementarea pachetului de bază vor rămâne în sistem, reprezentând surse suplimentare de finanţare a acestuia.

Lunile februarie şi martie sunt „hotărâtoare” pentru elaborarea normelor, în vederea lansării pachetului de servicii de bază, a subliniat Nicolăescu„Sunt norme tehnice care să elimine desincronizările şi interpretările eronate. Vor urma două luni de foc pentru Ministerul Sănătăţii, iar dacă va fi nevoie, vom face videoconferinţe în fiecare zi pentru a explica pachetul de bază, pagină cu pagină”.

Ministrul a vorbit şi despre pachetul suplimentar de servicii. „Odată ce pachetul de bază este gata, putem vorbi de asigurări private. Vrem să construim un draft de pachet de servicii suplimentare până în vară, mai ales că, în discuţia cu reprezentanţii Băncii Mondiale, aceştia şi-au exprimat dorinţa de a ne pune la dispoziţie expertiza lor, astfel încât până în septembrie să avem toate draft-urile gata, iar cu acesta să încheiem reforma din România”.

„Ne întrebăm dacă este bine să avem asigurări suplimentare obligatorii sau să avem asigurări private facultative. În cazul asigurării private suplimentare obligatorii, să vedem dacă pot avea o parte de deductibilitate din impozitul pe venit sau pe profit. Totodată, aş propune asigurătorilor un studiu privind impactul impelmentrării acestora şi apoi, împreună cu politicul şi cu Banca Mondială, să elaborăm şi acest pachet”, a mai spus Nicolăescu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult