Acasa Actualitate-InternaSocial Pacientul roman este in pericol

Pacientul roman este in pericol

scris de Ziua Veche
2 afisari

Anul trecut s-au inregistrat mai multe sinucideri in cazurile pacientilor ale caror tratamente au fost refuzate. Sistemul de sanatate romanesc este aproape de colaps. Farmaciile traiesc doar din mila furnizorilor de medicamente. Banii pentru sanatate sunt mai putini decat in Bangladesh si Mozambic.

 

 

 

Acestea sunt doar cateva din concluziile enuntate astazi in cadrul conferintei de deschidere a Forumului National al Asociatiilor de Pacienti din Romania. Prin acest forum se incearca recunosterea asociatiilor de pacienti ca parteneri de dialog al autoritatilor din sistemul sanitar si gasirea unor solutii necesare inplementarii unui sistem public de sanatate centrat pe pacient.

‘In Romania sunt peste 20.000.000 de pacienti. Noi in spitale nu ii vedem decat pe cei care vin sa apeleze la serviciile noastre. Procentul actual din PIB pentru bugetul de sanatate este sub limita subzistentei’ a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, in deschirea forumului.   

 

Acesta a atras atentia si asupra afirmatiilor care se vehiculeaza in acest moment legat de pensiile pe caz de boala. ‘ Niciodata un medic nu o sa isi incalce juramantul si daca o face exista organe abilitate care sa il cerceteze. De exemplu in judetul Valcea numarul pensiilor pe caz de boala a scazut. Din pacate exista inca presiuni ca oamenii bolnavi sa fie trimisi sa munceasca’ a mai adaugat Astarastoae.

In Romania drepturile pacientilor sunt de cele mai multe ori incalcate. ‘Drepturile pacientilor sunt doar pe hartie. Statul nu le respecta. Unele dintre cele mai grave drepturi incalcate sunt legate de faptul ca exista liste de asteptare pentru pacienti cronici, lucru care inseamna moarte sigura, tratamentul care exista pe hartie si se respecta doar din cand in cand iar medicamentele aprobate nu ajung cateodata la pacienti. Din pacate anul trecut s-au inregistrat si cazuri in care pacientii care nu au avut acces la tratament sa aleaga calea suicidului’ a declarat pentru ziuaveche.ro Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

 

Casa de asigurari de sanate nu mai are bani

 

Dan Zaharescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor si Importatorilor de Medicamente a tras si el un semnal de alarma asupra procentului de doar 6,2% din PIB. ‘Ne situam sub limita la care se poate face ceva cu banii incasati de la buget. In tarile europene acest procent este de 8,5 % minim. In acest moment ne situam sub tari precum Mozambic, Bangladesh si multe din tarile africane. Tin sa atrag atentia ca in acest an Casa de Asigurari de sanatate nu mai are bani de medicamente compensate. O astfel de criza este nemaintalnita in sistemul sanitar’ a declarat Zaharescu.

 

Farmaciile traiesc din mila

 

Una dintre cele mai grave probleme in cadrul sistemului sanitar se inregistreaza in randul farmaciilor. Multe dintre acestea se indreapta vertiginos catre faliment si nimeni nu face nimic pentru a le salva. ‘Noi suntem cei mai indatorati dintre toti. Am fost mereu calea de mijloc intre pacienti si medici dar ne vedem in fata faptului implinit sa nu mai putem realiza acest lucru. Statul se grabeste de fiecare data sa acorde drepturi numai ca nu reuseste sa isi asume si obligatia de a le finanta. Noi inca mai existam pentru faptul ca ne mai tin in spate furnizorii. Unii au inteles situatia actuala si nu ne-au dat in judecata sa ne ia casele pentru datoriile pe care le avem la ei’, a spus Ioan Univarosi, reprezentantul Colegiului Farmacistilor din Romania.

0 comentariu

Paddy 07-07-2010 - 21:31

Germanii i-au lasat pe spanioli sa joace, iar spaniolii recunoscatori au jucat si au inscris. Germanii au fost simpli spectatori.

Tactica imprimata echipei de antrenor, de a juca pe contraatac, s-a dovedit dezastruoasa.

briel 07-07-2010 - 23:00

toate meciurile spaniolilor au fost de tot kakaul, lesinate, cu frica in san sa nu piarda. daca ajung sa fie campioni mondiali, apai concursul a ajuns de toata jalea. detest din rarunchi stilul lor de joc, frecatul pe uscat al mingii numai ca sa scoata din rabdari pe adversari. sper sa-i trozneasca olandezii.

semifinala cu Germania a fost foarte curatica, nu tu un cartonas galben, rosu, un picior in barbie, o arcada sparta, nimic. s-a jucat cu teama. macar sa-si fi pus nemtii combinezoanele alea negre … moartea pasiunii.

dintre toti, pe olandezi mi-a facut placere sa-i urmaresc. sunt jucausi, se mai prefac si ei ca-s faultati, se mai arunca pe jos artistic, dar in niste limite. si baga niste goluri descreierate !

let’s go Nederlands !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult