Acasa Actualitate-InternaSocial Padurile din Balcani, amenintate de defrisari si proiecte imobiliare

Padurile din Balcani, amenintate de defrisari si proiecte imobiliare

scris de Ziua Veche
856 Afisari

Padurile din Balcani, inclusiv cele din Romania, sunt vizate de numeroase amenintari precum taierile ilegale de lemne, proiectele imobiliare haotice, dar si incendiile.


 

 

Albania asista la cea mai alarmanta situatie . Inainte de 1990, teritoriul tarii era acoperit in proportie de 51 la suta de paduri, potrivit Ministerului Mediului. In prezent, suprafata s-a redus la 25 la suta, sustin surse avizate.

In regiunea sudica, 102 de hectare de padure au fost taiate la Vlora pentru a construi ilegal cladiri, potrivit Asociatiei nationale a padurilor.

Iar taierile ilegale, de zece ori mai multe decat cele facute in mod legal, potrivit statisticilor oficiale, afecteaza de asemenea parcul national Lura, una dintre bijuteriile Balcanilor. Sunt prevazute sanctiuni, dar pana in prezent nu au fost obtinute progrese, informeaza Mediafax.

In Romania, care are cea mai mare suprafata de paduri virgine din Europa, dupa Rusia (300.000 de hectare) situatia este asemanatoare.

In Parcul national Piatra Craiului, din Muntii Carpati, circa 300 de hectare de padure au fost defrisate in perioada 2004-2007, potrivit organizatiei neguvernamentale Agent Green care a denuntat aceasta „crima”.

„Este un dezastru. Daca se continua asa, (regiunea) se va transforma intr-un desert”, a afirmat un militant al organizatiei.

In aceasta tara in care comunistii au confiscat proprietatea privata, retrocedarile facute dupa intoarcerea la democratie in 1989 au avut un impact negativ asupra padurilor, a admis secretarul de Stat pentru Paduri, Cristian Apostol.

In acea perioada, „desi aveam legea, nu existau structurile de control necesare” pentru a evita ca proprietarii sa defriseze terenurile retrocedate, a explicat el.

Autoritatile de la Bucuresti confisca anual circa 170.000 de metri cubi de lemn taiati ilegal. „Din 25.000 de procese verbale intocmite de padurari in trei-patru ani”, numai doua s-au soldat cu condamnari, potrivit lui Apostol, care evoca faptul ca legea este „interpretabila”.

Peste 180.000 de hectare au fost defrisate ilegal in Romania din 1990, potrivit rapoartelor la care a facut referire Apostol.

Romania va inaspri sanctiunile impotriva comertului ilegal cu lemne

Insa, potrivit acestuia, situatia a evoluat pozitiv si sistemul actual de administrare a padurilor este eficient. Suprafata impadurita ar putea fi in crestere, a spus el.

In Serbia unde exista de asemenea paduri intacte, asociatia Endemit denunta defrisarile din parcul national Kopaonik pentru construirea unor terenuri de sport.

„Guvernul nostru trebuie sa hotarasca daca strategia sa este dezvoltarea turismului sau protejarea mediului”, sustin oficialii asociatiei.

In Bosnia, unde razboiul din perioada 1992-1995 a cauzat pagube importante, 1.200 de gatere din 1.800 ar fi ilegale, potrivit presei.

Incendiile, declansate intentionat sau din greseala, reprezinta de asemenea un pericol pentru padurile din Balcani. In Macedonia, peste 35.000 de hectare au ars in 2007.

Despaduririle duc la alunecari de teren, inundatii si pericliteaza supravietuirea ursilor, avertizeaza asociatia Fondul mondial pentru natura (WWF).

Puse in fata acestor pericole, Guvernele si organizatiile neguvernamentele iau masuri.

In Croatia, legea limiteaza cu strictete constructiile autorizate in zonele impadurite.

Romania va inaspri sanctiunile impotriva comertului ilegal cu lemne.

De asemenea, se intensifica plantarea de arbori: 6.000 de hectare pe an in Serbia, 15.000 de hectare prevazute in 2010 in Romania si 30 de milioane de arbori in Macedonia.

Insa presedintele asociatiei Agent Green din Romania, Gabriel Paun, a explicat ca ce se planteaza in prezent „va deveni o padure matura in 80 de ani”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS