Acasa Actualitate-InternaSocial Panică. Bacteria E.coli falimentează legumicultorii europeni

Panică. Bacteria E.coli falimentează legumicultorii europeni

scris de C.P.
24 afisari

Bacteria mortală, din cauza căreia au murit deja 16 persoane, 15 dintre care în Germania, a tăiat apetitul consumatorilor pentru crudităţi, generând dificultăţi pentru agricultorii din întreaga Europă.

bacteria e.coli_ingenuncheaza_agricultorii

foto: Agrepres

În Germania – epicentru al contaminării cu bacteria E.coli 0104 – federaţia agricolă Bauernverband evocă imposibilitatea de a câştiga 4 milioane de euro pe zi de pe urma vânzărilor de legume. „La începutul acestei săptămâni încă vorbeam de 2 milioane de euro”, explică purtătorul de cuvânt al federaţiei Joachim Funke. Pentru unii producători, în special de castraveţi, este vorba de o scădere între 80% şi 90% a cifrei de afaceri. Castraveţii care nu îşi găsesc cumpărătorii sunt utilizaţi pe post de deşeuri organice.

Autorităţile sanitare germane s-au pronunţat săptămâna trecută împotriva consumului de roşii, salată verde şi castraveţi, incriminând pentru epidemia declanşată castraveţii din Spania. Suspiciunea lor nu a fost însă confirmată, notează AFP, citată de Agerpes,  indicând că originea bacteriei, care s-a răspândit din portul german Hamburg (nord), nu a fost nici astăzi identificată.

Incertitudinea nu favorizează însă restabilirea încrederii consumatorilor, care acum sunt reticenţi şi faţă de alte legume, cum ar fi ardeii.

În această criză, producătorii spanioli estimează că vor plăti cel mai piperat preţ. Aproape toată Europa a încetat să le mai cumpere legumele şi fructele, a deplâns situaţia Jorge Brotons, preşedintele Federaţiei spaniole a producătorilor-exportatori de fructe şi legume (Fepex), evaluând pierderile la circa 200 milioane de euro pe săptămână. Spania, primul producător de legume şi fructe în Europa, exportă cantităţi importante de produse agricole în Germania.

Germania a sistat şi importurile din Olanda, evaluate la 10 milioane de euro pe săptămână, în timp ce producătorii belgieni evocă pierderi de ordinul a 3-3,5 milioane de euro pe săptămână.

În Italia, sindicatul agricol Coldiretti estimează pierderi de circa 3 milioane de euro pe zi, pe fondul „psihozei care ar putea fi devastatoare pentru sănătate şi economie”.

În Franţa „există o adevărată panică în privinţa castraveţilor”, confirmă pentru AFP Pierre Diot, care îi reprezintă pe producătorii francezi de roşii şi castraveţi. Vânzările la castraveţi au scăzut cu 80% în doar câteva zile, iar la tomate cu 20%.

Bruxellesul a promis să examineze modalităţile prin care i-ar putea ajuta pe producători, dar a avertizat că dispune de un câmp de manevră ‘limitat’.

3 comentarii

Dr C Aurel 03-06-2011 - 20:37

Ce-a mai buna solutie este ca.castravetii, ardeii rosile sa fie imediat bagate la conservare iar pentru remediu contra acestei bacterii este un remediu natura care este cel mai puternic antibiotic pentru stomac SEMINTE de……..va rog contactati-ma daca sunteti interesati acest remediu se utilizeaza de peste 4000 de ani
Am facut oamenii bine de Holera cu aceste seminte

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS