Acasa Actualitate-InternaSocial Papa admite în premieră folosirea prezervativului

Papa admite în premieră folosirea prezervativului

scris de Ziua Veche
1 afisari

Papa Benedict al XVI-lea a admis, pentru prima dată în istorie, că folosirea prezervativului este benefică “în anumite cazuri”, atunci când este vorba de “a reduce riscurile de contaminare” cu virusul HIV. Declaraţia papei Benedict al XVI-lea a fost extrasă dintr-un volum de interviuri, care va fi lansat marţi, 23 noiembrie, notează Mediafax.

La întrebarea “Biserica Catolică nu se pronunţă, fundamental, împotriva utilizării prezervativului?”, suveranul pontif a răspuns, potrivit versiunii originale în limba germană a cărţii: “În anumite cazuri, când scopul este de a reduce riscul de contaminare, ar putea fi un prim pas care ar deschide calea către o sexualitate mai umană, trăită altfel”.

Până la această declaraţie, Vaticanul a condamnat toate mijloacele de contracepţie cu excepţia abstinenţei, refuzând să admită beneficiile aduse de folosirea prezervativului, chiar şi atunci când era vorba despre prevenirea transmiterii bolilor infecţioase.

În martie 2009, papa Benedict al XVI-lea a cauzat o imensă polemică, declarând, cu ocazia unei vizite în Camerun şi Angola, că folosirea prezervativului “ar agrava” şi mai mult situaţia pe frontul luptei anti-SIDA, o pandemie care face ravagii în Africa.

Pentru a-şi motiva afirmaţia, în acest volum de interviuri realizate de un jurnalist german, care a abordat numeroase subiecte sensibile pentru Vatican – pedofilie, celibatul preoţilor catolici, relaţia cu Islamul, consacrarea femeilor – papa a dat un singur exemplu, cel al “bărbatului prostituat”, considerând că “acesta ar putea fi un prim pas către o anumită moralizare, un început de responsabilizare, care le va permite oamenilor să devină din nou conştienţi de faptul că nu le este permis chiar totul şi că nu pot face chiar tot ce vor”. Chiar dacă a deschis o breşă, papa Benedict al XVI-lea a reamintit că pentru Vatican, prezervativul “nu este mijlocul cel mai potrivit pentru a pune capăt infecţiilor cu virusul HIV”.

Polarizându-ne asupra prezervativului s-ar ajunge la o banalizare a sexului şi este exact pericolul pe care vrem să-l evităm, ca oamenii să nu ajungă să considere sexul ca expresia iubirii dintre ei, ci ca pe un fel de drog pe care şi-l administrează singuri”, a adăugat papa Benedict al XVI-lea.

Acesta este primul volum de interviuri de când cardinalul german Joseph Ratzinger a devenit Papă în 2005. Volumul a fost tradus deja în 18 limbi. Volumul “Lumina lumii” conţine interviurile realizate între 26 iulie şi 31 iulie, la reşedinţa de vacanţă a suveranului pontif de la Castel Gandolfo, cu jurnalistul german Peter Seewald. Potrivit AFP, acest jurnalist este un fost comunist convertit la catolicism, după o întâlnire cu cardinalul Ratzinger.

0 comentariu

Shengen 11-09-2010 - 02:40

Inafara de cladirea muzeului, care si aia e, him, nu prea cine stie ce, restul e naspa. Oras de trei lulele. Text aiuristic fara nici un chichirez. ocupa spatiu editorialistic de pomana. Mai bine de dati sudoku.

mihai 11-09-2010 - 20:19

Nicio smecherie. Shengen, ai reusit sa scrii cuvantul editorialistic corect! Tot inveti tu ceva de pe internetul asta. Daca atat te duce capul, macar gramatica sa o stii bine. Smecher de smecher sau smecher numarul 1. E plina tara asta de vax Shengen

mihai 11-09-2010 - 20:24

Si daca ai ceva cu autorul articolului, ” Zoe, fii bărbată!”

Shengen 12-09-2010 - 02:35

am vreo 2 metri si 130 de kile, numai muschi si os. daca-ti dau un cap in gura te pupa ma-ta mort, te-n gitii … Hai sa ne intilnim in fata la Cocor, javra mica, sa-ti dau vreo citeva sa stai la pat vreo trei luni, japita.

mihai 12-09-2010 - 09:33

Aici nu prea ai nimerit-o. Cu tona ta de carmangerie nu faci doi bani pe mana mea. Eu pot sa mi-o fac cum vreau ca sunt urolog. Ce e mai rau e ca ti-o pot face si tie cum vreau. O sa planga mamita ta pe langa carmangeria ta. „Zoe, fii bărbată!”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult