Acasa Actualitate-InternaSocial Parlamentul European a votat extinderea concediului de maternitate la minim 20 de săptămâni, plătite în totalitate

Parlamentul European a votat extinderea concediului de maternitate la minim 20 de săptămâni, plătite în totalitate

scris de Ziua Veche
40 Afisari

.Concediul minim de maternitate în UE ar trebui să fie extins de la 14 la 20 de săptămâni şi să fie plătit 100%, oferind însă o anumită flexibilitate statelor care dispun deja de prevederi privind acest tip de concediu din motive de familie. Majoritatea deputaţilor au aprobat şi dreptul la concediul de paternitate plătit, de cel puţin două săptămâni.


Majoritatea parlamentarilor europeni au votat în favoarea extinderii concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni, depăşind astfel perioada sugerată de propunerea Comisiei Europene, într-o rezoluţie elaborată de Edite Estrela (S&D, PT) şi adoptată cu 390 voturi pentru, 192 împotrivă şi 59 de abţineri. În cazul în care întru-un stat membru există un sistem de concediu din motive familiale disponibil la nivel naţional, ultimele patru săptămâni pot fi considerate drept concediu de maternitate. În octombrie 2008, Comisia a propus revizuirea legislaţiei actuale (directiva 92/85), ca parte a „Pachetului de Conciliere” (a vieţii profesionale cu cea de familie), conform Convenţiei ILO privind protecţia maternităţii din 2000. Membrii Parlamentului au susţinut propunerea Comisiei ca, din totalul concediului de maternitate, şase săptămâni trebuie să fie luate imediat după naştere. Lucrătoarele care îşi iau concediu de maternitate trebuie să primească salariul integral, 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare, se arată în rezoluţia adoptată. În ceea ce priveşte plata, Comisia propune plata integrală pentru primele şase săptămâni ale concediului de maternitate, iar pentru restul perioadei, recomandă plata integrală. Această prevedere nu este obligatorie din punct de vedere legal, dar suma remuneraţiei nu poate să fie mai mică decât nivelul plăţii concediului medical. Propunerea legislativă are ca obiectiv fixarea de standarde minime la nivel UE, dar statele membre au dreptul să introducă sau să menţină reguli care sunt mai favorabile decât cele prevăzute în directivă. „Maternitatea nu poate fi considerată drept o povară adusă sistemelor de securitate socială”, a declarat raportoarea Edite Estrela (S&D, PT) în cadrul dezbaterii de luni. 

Concediul de paternitate 

Statelor membre li se solicită să ofere taţilor dreptul la un concediu de paternitate plătit integral, de cel puţin două săptămâni, în perioada concediului de maternitate, se menţionează în textul adoptat. Membrii Parlamentului care s-au opus acestei prevederi au considerat că acest concediu de paternitate nu este inclus în obiectivele legislaţiei, aceasta având ca obiect „sănătatea şi securitatea femeilor gravide”.  

Drepturi de muncă 

Parlamentul a adoptat de asemenea amendamente care vor preveni concedierea femeilor însărcinate, de la începutul sarcinii şi până la şase luni de la sfârşitului concediului de maternitate. Mai mult, se menţionează că femeile trebuie să aibă dreptul de a se întoarce la poziţia lor, sau la un „post echivalent” – o poziţie cu aceeaşi remuneraţie, aceeaşi categorie profesională şi aceeaşi fişă a postului ca acelea avute înaintea începerii concediului de maternitate. Parlamentul a subliniat că această categorie de lucrătoare nu pot fi obligate să desfăşoare muncă de noapte şi ore suplimentare în decursul celor 10 săptămâni premergătoare datei la care urmează să nască pe durata restului perioadei de sarcină, în cazul în care acest lucru este necesar pentru sănătatea mamei sau a fătului şi în timpul întregii perioade de alăptare.

 

0 comentariu

Tom 30-07-2010 - 04:50

Astia sunt TAMPITI !! Ma refer la cei care dau termene(5 luni )Cum poate tatal meu ofiter din 1957 sa mearga la Pitesti ,om la 77 ani cu hemipareza dreapta sa stea la coada zile intregi pt .adeverinte ? A lucrat prin diferite unitati din Miercurea Ciuc,Tg.Mures,Brasov,,Lipova ,Timisoara ,Bucuresti .Sunt unitati care s-au desfiintat .Oare mai sunt pastrate statele de plata din anii 60 -70 ?

ISAF 30-07-2010 - 05:51

Nu sunt tampiti. Sunt cinici si rau intentionati. Stiu foarte bine ca este imposibil. Scopul lor este ca majoritatea sa nu faca rost de adeverinte si sa le recalculeze pensiile dupa salariul mediu brut, asa cum a si anuntat Boc. Astfel, pensiile militarilor o sa scada mult mai mult.

ioana Maria 31-07-2010 - 09:32

din lege , care, conform declaratia dl. Franks de ieri cum „sper ca legea pensiilor sa fie adoptata in Parlament in luna septembrie”, inca nu e lege, se intelege ca se aplica doar unora – militarii din SPP si din SIE nu apar pe nicaieri.
apropos, toti protestam si semnalizam ineptiile legeislative si administrative iar dumnealor guvernantilor si prezidentului nici nu le pasa!
Chiar, nu vedeti ca urlam ca prostii la luna iar ei au alta treaba?

mos teaca 07-08-2010 - 11:37

Mare aiureala..in primul rand ca militarii nu au contribuit la fondul de pensii.Au pensii ocupationale, la fel ca si celelalte armate ale lumii.Se vrea distrugeerea acestei meserii….Boc si Seitan probabil au fost niste „racani’ indisciplinati in armata si acum le platesc politele…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS