Acasa Actualitate-InternaSocial Parlamentul European doreşte produse mai sigure pentru combaterea paraziților

Parlamentul European doreşte produse mai sigure pentru combaterea paraziților

scris de Ziua Veche
3 afisari

.„Biocidele” pentru combaterea organismelor nocive și a germenilor patogeni urmează să fie mai sigure , inclusiv din punct de vedere ecologic datorită legislației UE, votată miercuri, 22 septembrie, de Parlamentul European. Noile produse biodestructive vor dispune de o autorizare mai simpla pentru introducerea pe piața europeană. Raportul elaborat de către deputata europeană Christa Klass (PPE, DE) a fost adoptat în plen cu 550 voturi pentru, 222 împotrivă și 80 de abțineri. Klass a motivat necesitatea acestei legislații: „Avem nevoie de aceste produse biocide pentru a menține nivelul înalt de igienă și pentru a preveni diferite boli. Sunt convinsă că prin această legislație vom putea asigura beneficiile acestor produse”.


Obiectivul general al propunerii de regulament este de a actualiza regulile UE pentru categoria de produse care variază de la insectifuge la chimicale pentru tratarea apei (pesticidele agricole sunt reglementate de o altă legislație UE). Pentru prima dată, inclusiv materialele tratate cu produse biodestructive sunt de asemenea reglementate. Parlamentul a adoptat o serie de amendamente la propunerea legislativă care vor trebui să fie luate în considerare de către Consiliul. Deputați au votat pentru interzicerea celor mai toxice produse chimice, în special cele care sunt cancerigene, cu efecte dăunătoare asupra fertilității sau care acționează asupra genelor și hormonilor.  

 

Excepții pentru cazuri speciale 

Câteodată chiar cele mai toxice substanțe sunt necesare pentru protejarea sănătății, a altor animale sau a mediului înconjurător, de exemplu combaterea rozătoarelor în absența altor alternative. De aceea textul raportului propunea introducerea anumitor restricții pentru otrava folosită împotriva șobolanilor, difenacum, dar această propunere a fost respinsă în plen cu o majoritate foarte strânsă.  

Autorizarea UE 

Deputații europeni doresc o autorizare centralizată la nivel UE pentru produsele biodestructive, care să fie introdusă în mod progresiv. Agenția Europeană pentru Produse Chimice ar trebuie să evalueze, solicitările de autorizare pentru produse noi și cu un risc redus, începând cu 2013, iar din 2017 autorizația comunitară poate fi acordată pentru toate categoriile de produse biocide. 

Reducerea numărului de teste asupra animalelor 

Este esențial să se reducă numărul de teste efectuate pe animale și să se garanteze faptul că aceste teste cu produse biocide sau cu substanțe active incorporate în produsele biocide sunt realizate în funcție de scopul și de utilizarea produsului. În schimbul unei compensații echitabile, solicitanții trebuie să pună în comun, iar nu să repete studiile cu privire la animalele vertebrate.

Atenție specială pentru nanomateriale 

În final, deputații au insistat asupra necesității analizării în mod separat a riscului pe care îl reprezintă biocidele care conțin nanomateriale, având în vedere potențialele riscuri pe care nanomaterialele din anumite produse le pot avea asupra mediului și sănătății.

0 comentariu

gabriela 10-09-2010 - 08:32

orice carte,indiferent de religie nu trebuie distrusa.De ce sa distrugem noi pamıntenii cace este dat de la bunul dumnezeu.Eu sunt creştina dar nu aş decurge la acest fapt.A cel;pastor; trebuie sa ştie mai multe decıt noi,despre religie.Ce exemple da enoriaşilor.Chiar daca atentatul de la 11 sept.a fost provocat de musulmani ce vina are CORANUL.Mare pacat D.nle pastor numai pentru ca gındeşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult